Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската художничка Влада Ралко с изложба у нас

Снимка: fb/Чешки център София

На 29.06 2022 г. от 18.00 часа, на витрината на Чешкия културен център ще бъде представен следващият съвременен украински артист от проекта Window Gallery. Ще бъдат показани творбите на украинската художничка Влада Ралко - "Дневник от Лвов". Повече подробности за събитието пред Радио София разказа Дагмар Остранска, директор на Чешкия културен център.

По думите й, това е специален проект, който е посветен на подкрепата на Украйна и е замислен от самото начало на окупацията на Украйна. След като са се свързали с една известна галерия в Киев, от центъра са решили да показват по един художник на всеки две-три седмици.

Първа е била представена Зоя Лактионова, а сега са изложени творби на Влада Ралко, която е не само художник, но пише и стихове. Картините, които ще бъдат показани са от огромен цикъл, който се нарича "Дневник от Лвов". На витрината на Чешкия център ще има само 8 картини, но всеки може да види и останалите, след като сканира специален QR код.

"Картините на Влада Ралко са много експресивни и всички разбираме, това, защото Украйна е под окупация и всички са под голям стрес", коментира Остранска. Партньори на изложбата са Посолството на Република Чехия, посолството на Украйна и галерията в Киев.

Повече подробности за можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна