Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден за пътна безопасност

Бургаски ученици патрулираха превантивно на възлови кръстовища

5
Снимка: ОД на МВР Бургас

„На пътя животът е с предимство“ бе мотото на превантивните брошури, раздавани от ученици от бургаското училище „П.К.Яворов“ по възлови кръстовища и пешеходни пътеки в к-с „Лазур“ във връзка с отбелязване на Световния ден за пътна безопасност. Със съдействието на служители от Пето Районно управление подрастващите разясняваха целите на кампанията, в която успяха да включат най-честите участници в пътния трафик – пешеходци, автомобилисти, колоездачи и водачи на електрически тротинетки.


Децата осъществиха превантивно патрулиране в района на пешеходната пътека до х-л „Космос“, както и на кръстовищата на булевард „Демокрация“ с улиците „Копривщица“ и „Калофер“. В разговорите си със спрените участници в пътния трафик наблегнаха на най-честите нарушения на Закона за движение по пътищата, сред които са неправилно пресичане /често диагонално по протежение на пътното платно/, шофиране с висока скорост на електрическите тротинетки не по велоалеите, отказ на велосипедистите да слизат и с бутане на велосипеда да преминават през пешеходните пътеки, отнемане предимството на пешеходците, преминаващи по обозначените за целта места и др.

Учениците споделиха наблюденията си върху множество рискови пътни ситуации, възниквали по натоварения булевард „Демокрация“, разположен непосредствено до тяхното училище. Призоваха за толерантност, както водачите на пътни превозни средства, така и останалите участници в пътния трафик.

В Ахелой пък близо 80 малчугани от детска градина „Теменуга“ се включиха в полицейското превантивно мероприятие, свързано с традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, проведено от инспектора по пътен контрол към Районно управление – Поморие - Георги Димитров и инспектора от Детска педагогическа стая в крайморското управление - Анелия Гочева. 


Под формата на игри и разговор с подрастващите бяха проверени получените до момента познания в сферата на пътната безопасност. Разяснено бе как децата да пресичат и се движат безопасно по пътното платно, как да управляват безопасно велосипеди, ролери, скейтборд и тротинетки. Изрично бе обърнато внимание на облеклото им – дрехите да са светли, а обувките – удобни и безопасни.


Инспектор Георги Димитров обясни случаите, в които малчуганите могат да сигнализират на тел. 112, както и отговорността, която се носи в случай, че сигнала е фалшив или се касае за шега със служителите на единния европейски телефон. 


По публикацията работи: Нина Рангелова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени