Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорката на Чешкия център специално за Хоризонт

Дагмар Остранска: Украйна е в сърцето на Чешкото председателство на ЕС, което започва от 1 юли 2022г.

Дагмар Остранска
Снимка: Ирина Недева


“Влада Ралко е една емблематична авторка, винаги показваме не само работата, но и текст, който обяснява позицията и чувствата по художника. Тя е художник, писател и поетеса. Ралко решава всеки ден да прави по няколко картини за своите чувства. На нашата витрина имаме само осем картини, които представяме, които са много експресивни и вълнуващи“, казва директорката на Чешкия институт Дагмар Остранска.

От 29 юни на витрината на Чешкия център и Посолството на Чешката република в София ще бъде представен следващият съвременен украински артист от проекта WINDOW GALLERY - творбите от „Дневник от Львів“ на Влада Ралко.

Украинската художничка е родена в Киев. Работи в областта на художественото изкуство, графиката, скулптурата и инсталацията. Член е на Националния художествен съюз в Украйна от 1994 г. През 2017 г. бива определена като една от стоте най-влиятелни културни фигури на Украйна, по мнение на HB.

Проектът е със сътрудничеството на „Щербенко Арт Центр“ и последователно ще представя творби на съвременни украински артисти на витрината на Чешкия център.

Събитието стартира от 20 май, когато жителите и гостите на София имаха възможността възможност да видят фотографията WHERE TO GO? WHERE TO GO? на Зоя Лактионова. Тя е от Мариупол и е финалист в конкурса Young Ukrainian Artist Competition (MUHi) 2021.


Творбите ще се редуват през определен период от време. В рамките на Window Gallery, „Щербенко Арт Центр“ ще представи проекти на артисти като Олег Дімов, Ольга Кузюра, Зоя Лактионова,  Альона Науменко, Марія Прошковська, Марина Талютто, Влада Ралко и др.

“Нормално е картините да въздействат, защото хората в Украйна са под огромен стрес. Тя се отказа да говори при откриването на изложбата, защото каза, че нейните картини говорят сами за себе си.“

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: Чешки културен център

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна