Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо нарастване на германската безработица през юни заради украинските бежанци

Безработицата в Германия се повиши изненадващо през юни, като увеличението се дължи на украински бежанци, които се регистрират в бюрото по труда в търсене на работа.

Федералната агенция по заетостта заяви, че нивото на безработица на сезонно-коригирана база се е повишило през юни до 7-месечен връх от 5,3%, след като през предходните три месеца стабилизира в предпадемично дъно от 5% (най-ниско ниво от март 2022 г.).

Графика на нивото на безработица


Броят на безработните в Германия на сезонно-коригирана база скочи със 133 хиляди до 2,417 милиона през юни 2022 г. в сравнение с пазарните прогнози за понижение с 6 хиляди. Това е първото увеличение на безработицата от февруари миналата година насам и най-голямото от май 2020 г., но то се дължи в голям степен на регистрацията на украински бежанци в бюрата по труда в търсене на работа.

Ако се изключи този факто, безработицата в Германия като цяло остава стабилна, въпреки че има известно отслабване при търсенето на свежа работа ръка.

Графика на брой безработни лица (в хиляди)


"Пазарът на труда като цяло продължава да бъде стабилен. Безработицата и непълната (частичната) заетост се увеличиха рязко през юни. Тези увеличения обаче се дължат на факта, че украинските бежанци сега се записват в центровете за работа и следователно са видими в статистиката на пазара на труда“, каза изпълнителният директор на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шееле.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени