Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Куцева: Правото на аборт – екстремна намеса за правото на живот

Снимка: БГНЕС

Битката за правото на аборт в Съединените щати се пренесе вече в Конгреса и в кампанията за междинните избори през ноември. Върховният съд отмени прецедента "Роу срещу Уейд" отпреди 50 години и така вече всеки щат решава дали да наложи рестрикции за аборт. Демократите се опитват да прокарат защита на правото на аборт чрез законодателство, а инфлацията измести като основна тема предизборните дебати. Американският президент Джо Байдън определи като "трагична грешка" решението на Върховния съд.

“Това решение е екстремна намеса за правото на живот, а не просто в правото на избор на жените. То се случва в държава, която се обявява за глобален стожер на демокрацията, в този смисъл то е атака срещу глобалната борба за равноправие и за демокрацията като цяло“, казва в интервю пред БНР Гергана Куцева от Българския фонд на жените и допълва:

“Нормално е международният отзвук да бъде толкова екстремен, включително и в европейски контекст. Според Европейския съд на правата на човека, принудителното задължаване да износиш и родиш бебе се определя като жестоко и безчовечно и унижаващо отношение. Забраната на аборта не решава нищо, единствено води до нелегални опасни процедури, в  които почти всяка втора жена умира.“

У нас

“От средата на 50-те години тук е разрешен абортът. Има ограничение за жени, които нямат деца или имат само едно дете. 2019 г. поръчахме на “Алфа рисърч“ подобно изследване, защото имаше опити да се привнесе този дебат в България, искахме да проверим нагласите. При нас изследването категорично потвърди подкрепа на 9 от 10 българи за правото на планиран легален аборт. Нашата теза е, че подобен дебат “за“ и “против“ в българското общество няма и няма причина да има, тъй като не е нито крайно религиозно, нито пък е толкова консервативно, колкото се опитват да ни убедят“, посочва още Куцева.

Защо е важно да има женски организации?

“Редно е да напомним, че благодарение на женското самоорганизиране, ние жените сме субекти на всички права – да учим, да работим, да наследяваме и избираме партньор. Това буквално е постигнато с кръвта на нашите баби.

У нас битува съпротивата и патриархалните нагласи за това къде е мястото на жените, както и разбирането, че сме постигнали и гарантирали всички права“, казва още тя.

Чуйте разговора в звуковия файл.



По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна