Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Овчаров: Министерството на културата спря парите за археологически разкопки

"С парите от европейски проекти Перперикон ще стане като Ефес"

"Често ругаят европейските проекти, а те за културния туризъм са като преливане на кръв на пострадал човек. Българската държава няма възможност да обгрижва тези 43 хиляди обекта (археологически - б.р.), които са регистрирани, камо ли да ги превръща в обекти на културния туризъм. затова дойдоха тези европейски проекти, благодарение на които се направиха страшно много обекти - и старите столици, и тракийските гробници, които са десетки. Европейските проекти плюс финансирането от държавата дава възможност полека-лека да настигаме другите държави, които имат богати паметници и да развиваме културния туризъм у нас".

Това каза пред БНР археологът проф. Николай Овчаров и обясни, че проектите от ЕС са структурирани така, че в тях няма пари за разкопки:

"Предполага се, че всяка страна трябва да има достатъчно достойнство, за да може сама да финансира проучването на своите обекти. ЕС поема консервирането, инфраструктурата и т.н., което е много по-скъпо, т.е. те поемат основната част, но първо трябва да разкрием тези обекти, за да можем да кандидатстваме по тези проекти".

Археологът посочи, че Община Кърджали печели вече 7 европейски проекта за Перперикон, които се надграждат и са за над 18 млн. лева:

"Така постепенно Перперикон се превръща в това, което е, и което искаме да бъде. Още около 3-4 години са необходими и с тези проекти вече ще имаме един град от типа на Ефес в Турция".

Проф. Овчаров на Перперикон

"Разкриването на археологическите обекти е много дълга и сложна работа. Вече 22 години работим по Перперикон, напреднали сме много - над 2/3 от града е разкрит. Работата на подобен тип обекти си е за един цял човешки живот. ... Систематичното разкриване на големите антични и средновековни градове е много сложна задача и затова с нея не се хващат много хора", обясни той.

По думите на в Министерството на културата "цари хаос" и средства, които всяка година се отпускат като целеви субсидии от Министерството на финансите за проучване на обекти, сега очакваха "да" от МК, без парите да са от неговия бюджет:

"То каза обаче "Не". ... В момента сме лишени от тези средства. ... Надявам се това правителство, не знам колко време му остава, да вземе решение и да ни се дадат поне част от тези средства, за да можем да закърпим годината. Ние сме сезонни работници - в средата на лятото сме, а още не сме започнали да работим". 

Интервюто на Петър Волгин с проф. Николай Овчаров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна