Eмисия новини
от 15.00 часа

Властите в Кипър обмислят защита на потребителите от високите цени на енергията

Снимка: архив

Високите енергийни цени в Кипър и допълнителни мерки за защита на потребителите от инфлационния натиск обсъждат на среща днес президентът Никос Анастасиадис, министри, ръководствата на енергийните органи.

Сред разглежданите днес начини за намаляване на цената на електроенергията и на високите сметки за ток са предложенията в три законопроекта, внесени от опозиционни партии.

Те предвиждат намаляване или премахване до края на годината на ДДС върху потреблението на електроенергия, горивата, разходите за закупуване на квоти за емисии на парникови газове и лекарствата.

Министърът на финансите Константинос Петридис вече изрази сериозни възражения по тези законопроекти. Той посочи, че като цяло предложенията ще струват на държавата над 140 млн. евро загубени данъчни приходи за шестте месеца до края на годината, което ще доведе до проблеми за държавните финанси.

Обсъжданите нови действия идват след приетите досега от правителството два пакета с мерки срещу високите енергийни цени и растящата инфлация на обща стойност близо 300 млн. евро.

С решение на кабинета от края на май до 31 август е в сила намаляване на акциза върху горивата, както и на ставката на ДДС върху сметките за електричество - от 19% на 9% за битовите потребители и на 5% за уязвимите групи.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.