Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адресите на любовта - Валери Петров

4
Валери и Доменика
Снимка: архив

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети.

Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател в Софийския университет и участник в Народния съд.

Също така дипломат и посланик в САЩ, представител на България в ООН, автор на книга за Яворов. Зaщитниĸ е в няĸoи oт нaй-нaшyмeлитe зa вpeмeтo cи пpoцecи, ĸaтo дeлoтo нa пиcaтeлитe Гeopги Kapacлaвoв, Opлин Bacилeв и Димитъp Πoлянoв. Имa пpинoc и в дeлoто cpeщy Πeйo Явopoв, ĸaтo дoĸaзвa нeвиннocттa нa пoeтa, oбвинeн в yбийcтвoтo нa Лopa Kapaвeлoвa.

Нисим Меворах е роден в софийския квартал „Ючбунар”, има 8 братя и сестри. Подпомогнат от по-големите си и заможни братя, прави докторантура в Женева, където попада под влияние на социализма. Там се запознава и със студентката по френска филология – българката Мария Михайлова Петрова. Цялата фамилия Меворах била против брака им - искали да се ожени за еврейка...

Бащата на Мария – офицер също не искал да даде дъщеря си на друговерец. Двамата обаче пренебрегват омразата на двата рода, приемат протестанството и сключват брак

Защо Валери Петров приема майчината си фамилия и как се жени за ученическата си любов – чуйте в звуковия файл



По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна