Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Видимо невидимо

Калина Павлова е позната на слушателите ни с участието си заедно с Вилияна Карушкова в проекта "Серафим", представен ни миналата година тук. Сега темата е "Невидимата сцена" (Unseen scene):

"Заедно с Вилияна се влюбихме в тъмнината, забавянето на темпото и отварянето на сетивата. Всякакви форми на изкуства да се преплитат в тъмнината. За пореден път работим със Съюза на слепите, в работата си с тях виждаме по-важните неща.

За нас е предизвикателство да се доверим, да не сме свръхпредпазливи и да се отърсим от етикетите. Вълнението се предава на всички.

Започваме с два концерта в черния куб на "Топлоцентрала". Музиката определено заслужава повече внимание. Когато прекрачим очакванията си за визуална перцепция, музиката отваря всички сетива. Надяваме се да пренесем атмосферата и на други сцени.

Това, което ще се случи, ще е доста лично. Визуалните елементи са абсолютен минимум. Визуалните инсталации се откриват с докосване. Водачите в тъмнината са както приятелите ни от Съюза на слепите и музикантите. Играта със сетивата ще е деликатна.

Засега създаваме интимно пространство в тъмното. Открихме се в момента, музикантът трябва да комуникира по специфичен начин. Много от тях свирят със затворени очи и не бяха твърде изненадани от идеите за концерти на тъмно.

Ще създадем серия от филмчета на базата на концертите. Би било ценно от време на време да си даваме такива паузи, за да видим музиката. Искаме внимателно да опознаем публиката. Трябва да знаем как да я докоснем по най-правилния начин. Засега сме я ограничили до 40 човека. Надявам се платформата да се разрасне.

Най-ценното е събирането на екипа и да внимаваме с преекспонирането на темата. Обръщаме ролите, това, което правим с публиката, това те правят с нас. Каква свобода могат да ни дадат границите, лимитите, се оказа ключово. Трудно си поставяме ограниченията, щастието да пропуснеш нещо. Най-простичко казано, да си тук и сега."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени