Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаем всички френски предложения, но спекулации у нас може негативно да се отразят в РСМ, заяви МВнР

Снимка: mfa.bg

Министерството на външните работи е запознато с всички предложения на френското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от ведомството днес .

В Северна Македония е в ход вътрешна процедура за приемане на предложението по преговорите, за което е необходимо да се изчака малко време. Евентуални спекулации по въпроса в България през този период биха могли да се отразят негативно върху процесите в съседната ни държава, заявиха още от министерството.

За утре президентът Стево Пендаровски свита заседание на Съвета за сигурност, на което ще бъде разгледано предложението на френското председателство.

А премиерът Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи защитиха предложението с аргумента, че с него македонският език става официален в Европейския съюз.

България може да има каквато си иска за позиция за македонският език, но това не е позиция, приета и от Европейския съюз заяви Буяр ОСмани. По думите му въпросът с македонският език е решен и всички лъжи, свързани с него трябва да бъде развенчани.

"В тази рамка пише чист македонски език, без никакви добавки. И от този момент става официален език на Европейския съюз в преговорния процес, а след това и при членството в ЕС."

В рамката, която трябва да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език. България ще изрази своята позиция в изявление, което ще влезе в протокола.

Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката, каза още Буяр Османи.

Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорците, хърватите и българите, каза външният министър на Северна Македония.

"Предишното предложение, което беше отхвърлено, казваше - конституционните промени, а след това начало на преговори. Сега има начало на преговори, първа междуправителствена конференция, започване на преговорите, цялостен процес на скрининг, до приключване на скрининга и преди отваряне на първата преговорна глава трябва да направим конституционните промени."

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет.

Премиерът Димитър Ковачевски написа във Фейсбук, че са се появили много лъжи и спекулации около така нареченото френско предложение. Той също изтъкна, че македонският език ще бъде официален в Европейския съюз.

Ковачевски разговаря снощи с Дерек Шолет - съветник в Държавния департамент на Съединените щати, и е изразил благодарност за интереса към Северна Македония в ключови моменти.

Тази вечер в 20 пред сградата на правителството в Скопие опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу предложението на френското председателство.

За тази вечер в София е насрочен протест пред Френското посолство под мотото “Защити българите в Македония”.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени