Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карлово протестират заради дупки по улиците в Южната индустриална зона

| обновено на 04.07.22 в 14:07
Снимка: БНТ

В Карлово се организира протест срещу лошото състояние на улици в Южната индустриална зона и срещу бездействието на Община Карлово. 

Близо 100 души се събраха тази сутрин на разклона от главния път Пловдив - Карлово за индустриалната зона, като го блокираха за час и издигнаха плакати: "До кога ще ни лъжете, г-н кмете?".

„Дупките са се превърнали в кратери, не се почистват боклуците, не се поддържат и зелените площи. Първият сигнал, който пуснахме към Общината за проблемите е от октомври миналата година. От февруари тази година представители на фирмите в Индустриалната зона, наематели, служители, клиенти имаме срещи със зам.-кмет Николай Цветков, но реакцията е нулева. Вече няколко месеца слушаме как ще започнат кърпеж на дупките, но остават само лъжливи думи, тъй като няма никакви действия“, обясняват организаторите.

Един от протестиращите - Стойчо Хубчев, обясни, че работи в индустриалната зона от 2000 г. и от година на година положението става все по-зле, защото се правят само палиативни ремонти. "Като има останал асфалт от друг ремонт, само нахвърлят по дупките и запълват. Такъв кърпеж издържа само една зима. Тук вече има участъци, в които тежките камиони и ТИР-ове не искат да минават, защото има опасност да спукат резервоарите си в някоя дупка", разказа той. 

На последната среща с отговорните лица присъства и кметът д-р Емил Кабаиванов, който обеща, че дупките ще бъдат закърпени, тъй като от общинския бюджет са отделили 60 000 лв. само за кърпеж на дупките в зоната.

"От преди 2 години и половина имаме готов проект за цялостна реконструкция на ул. "Индустриална", а миналата седмица вече има подписан договор. Очаквам да го подпишат министъра на иновациите и растежа Даниел Лолер и немските железници, които са инвеститор клас А и притежават бившия Вагоноремонтен завод", каза в интервю за Радио Пловдив кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. 

Той уточни, че общината има готовност да започне реконструкцията на улицата до 20 – 25 дни. 

Проблем обаче е и 350-метровата отсечка от разклона на пътя Пловдив - Карлово към индустриалната зона, която е държавна собственост и също е в окаяно състояние. "От 1,5 година водим разговори и кореспонденция с АПИ и ОПУ да си я преасфалтират, но до момента няма резултат", каза още кметът.

Д-р Кабаиванов уточни, че общинската част от пътя е към 2 км, а с решение на МС се отпускат 2,6 млн. лв. за реконструкция на целия път плюс кабелни канали, водопровода и уличното осветление. Пътят няма да се затваря изцяло, защото няма друг път до работните места, а ще се ремонтира платно по платно. 

"Надявам се до края на годината да имаме основно ремонтирана ул. "Индустриална" в Карлово, каза още кметът. 

Разговорите на Живка Танчева с протестиращия Стойчо Хубчев и с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов са в прикачените файлове. 
По публикацията работи: Иванка Петкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени