Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сприятеляваме" ли се с коронавируса

Снимка: архив

По-леко протичане и по-силно заразяване се наблюдава с вариантите ВА.4 и ВА.5 на Омикрон, които вече са много разпространени в Европа. Това обяви в предаването Новият ден проф.Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. Въпреки това, че казваме „по-леко протичане“, не трябва да подценяваме заболяването, защото това е класически Ковид-19, който преминава със симптоми в гърлото и втрисане, единственото по-различно е, че по-малко хора влизат в болница и починалите са по-малко на брой.

На този етап не е необходимо връщането на мерките за безопасност, тъй като времето е хубаво и всички сме много време навън и в проветриви помещения, каза още проф. Петрова.

Засега не може да се говори за нова ковид вълна, а само за нарастващ брой случаи. След като извънредното положение беше отменено и личните лекари нямат право да издават направление за PCR-тестове, означава, че много малък брой от хората решават да си направят тест и най-вероятно заболелите са много повече, коментира още проф. Петрова.

След две години съжителство между коронавируса и човечеството можем да кажем, че отиваме към „сприятеляване“ с коронавируса, коментира още Петрова. По нейните думи всеки следващ вариант е с по-леко протичане, защото имунитетът на човека действа и новите варианти не причиняват вече такава смъртност, каквато предишните.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна