Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Военноисторическият музей отбелязва 106-годишнина с изложба на непоказвани бижута

Снимка: БГНЕС

На 4 юни през 1916 г. е основан Националният военноисторически музей. Той е държавен музей, който от създаването си до днес е структура на Министерство на отбраната (респективно Министерство на войната и Министерство на народната отбрана).

Музеят издирва, съхранява, научно обработва и популяризира културни ценности, свързани с националната и европейска военна история.  За своето вековно присъствие в културноисторическото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 културни ценности, свидетели на българската и европейска военна история.


“106 години са достатъчно време, за да може една институция да индивидуализира своя облик. “, казва в “Нашият ден“ доц. Соня Пенкова, директор на музея и допълва:

“За един музей в днешно време е много важно да намери онзи удачен език на комуникация със своята публика. Най-вече първо да диференцира коя е основната му публика и коя е публиката, към която той има пристрастие и смята, че там трябва да заложи. Музеите трябва да се стремим и да говорим на езика на днешното младо поколение.“

Доц. Соня Пенкова
“За да направим по-сериозен прочита на българската история, е важно да накараме хората да се замислят и да усещат преживяното по-осезаемо. Да ги накараме сами да търсят информация за онова, което ние само загатваме в експозициите си. Нашето присъствие в онлайн пространството е изключително важно, защото не знаем какви са предизвикателствата в бъдеще пред нас. Колкото по-активно дигитализираме своя фонд, и колкото по-сериозно създаваме дигитални инструменти и за онлайн, освен за физическото си присъствие, толкова повече ще разширим своите шансове, за да бъдем близко до публиката.“

“Отбелязваме рождения ден на музея тази година с изложба.  В нея се стремим да покажем колко още неразкрити тайни крие той. Това е институция,  за която често казваме, че има повече от милион експонати. Това е един Музей, който тепърва има да разказва много истории“, допълва още доц. Пенкова.


Изложбата е създадена по повод 106-ата годишнина на Музея, тя представя една неизвестна и много любопитна част от неговия милионен фонд – колекцията с ценни бижута, повечето от които бяха показани пред публика за първи път.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени