Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оргазмът на богомолката

"Андрей Фурсов дава проверени факти. Структурите, за които той говори, ако ги нямаше, самата общност щеше да ги измисли. Такива структури възникват по естествен ред. Институции, под които има хора, които работят в тяхна полза и обслужват интересите им".

Това разказа в предаването "12+3" доц. Григор Сарийски във връзка с книгата на Андрей Фурсов, която включва интервюта и есета като анализ на случващото се в света, "Оргазмът на богомолката".

В сборника, издаден на руски език през 2021 г., са включени статии и интервюта със заглавия:

Времето на Йеронимус Бош
Агонията на Стария свят
Престъпният аншлус
Китайското влакче от луна парка
Интервю на А. Фурсов за портала nakanune.ru
На прага на Новия свят: мрачно утро, огън и стомана
За книгите на А. Проханов ЦДЛ и Ден
Капитализмът, антикапитализмът и съдбите на света
Оргазмът на богомолката

"Фурсов посочва, че не можете да постигнете нова социална настройка, при положение че елитът не е приобщен към масите. Не можете да имате нормална държава, ако елитът и обикновените хора се лекуват в различни болници, децата им ходят в различни училища. Елитарчикът е там, където е домът му, където са децата му, парите му", допълни макроикономистът от Икономическия институт на БАН.

И посочи алтернативни сценарии за бъдещето, които Андрей Фурсов дава: био-еко-техно фашизъм, трансхуманизъм, поставянето на образованието на нови основи, като "така се стига до атомизиране на обществото и до довеждането му до състояние в посоката, която желаете".

"В създаването на новата социална настройка Фурсов прави паралел между влизането на западния свят в епохата на капитализма и според него изходът от тази епоха би трябвало да прилича на входа".

Доц. Сарийски уточни и откъде идва заглавието на книгата:

"Богомолката е вид, който по време на копулация женската изяжда главата на мъжкия, а след това и остатъка. Фурсов казва - през 2008 година приключи щастливият период на капитализма приключи, главата беше отхапана, женската започва да изяжда топлия труп, яйцата са снесени. Очакваме пръкването на новите богомолчета, новите насекоми, които ще изядат остатъците от новата система". 

Интервюто с доц. Григор Сарийски можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени