Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват сигнал за фалшиви подписи на членове на читалище в Брацигово

Снимка: БГНЕС

Полицията в Пазарджик разследва сигнал за масова фалшификация на подписи на членове на читалище "Васил Петлешков" в Брацигово. Става дума за 180 подписа, които ще минат през графологична експертиза. Те са били нужни, за да може читалищното настоятелство да се пререгистрира в съда, тъй като на три години мандатът на читалищният орган изтича и се налага нов избор, който става с Общо събрание. 

Заради компрометирането на цялата тази процедура под въпрос остава стартът на Концепция да опазване на културното наследство в България, в частност - в Брацигово, зад която стоят Камарата на архитектите и Камарата на строителите в България, със съдействието на Община Брацигово, като крайната цел на концепцията е да се създаде национална школа за реставратори в града. 

Предполага се, че именно тази концепция е в основата на скандала. Проектът предвижда изграждане на Център за дигитализация, който трябва да се разположи в старата сграда на читалището, която в момента е неизползваема. Одобрението да се случи това става на 1 март, когато е свикано Общо събрание. Тогава се приемат и нови членове, но съдът отказва да направи регистрация, тъй като са открити технически пропуски. Това налага да се свика ново Общо събрание. Тогава настоятелството организира мнимо такова, с дата 15 юни. 

Фалшификацията разкрива адвокат Елена Василева, която решава да провери в Търговския регистър дали има промяна на обстоятелствата, тъй като започват да се чуват слухове, че читалищното настоятелство само си е свършило работата, като е извършило нова регистрация. 

При разплитането на случая се оказва, че подписите на почти всички членове на читалището са фалшифицирани

Освен, че подписите са фалшиви, при новата регистрация има и манипулиране на документи. Липсва решението на Общото събрание от 1 март, старата сграда на читалището да стане Център за дигитализация, за да стартира концепцията.

Кореспондентът на Не успяхме да открием секретарят на читалището Галина Василева, която е внесла манипулираните документи в съда и лично се е подписала, че съдържанието им е вярно.

Логичен е въпросът защо се прави всичко това? Едно от предположенията е да се саботира проектът, който ще ползва ресурс, както от Камарата на архитектите, Камарата на строителите и на Община Брацигово, така и от европейски програми. 

Идеята за цялата тази манипулация може да бъде и съвсем прозаична. 

Докато тече разследването, членовете на читалището настояват настоятелството незабавно да подаде оставка и да оттегли фалшивата пререгистрация от Агенцията по вписванията.  

Случаят е само едно доказателство, че са необходими законодателни промени, така че ръководните кадри на тези институции да имат не повече от два мантата. Така ще се ограничи десетилетното преизбиране на едни и също хора. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна