Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски обстрел срещу източния украински град Славянск

| обновено на 05.07.22 в 18:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Славянск е новата фронтова линия в Донбас след като украинските части бяха принудени да се изтеглят от Лисичанск. Съветник на президента Володимир Зеленски прогнозира, че това ще е последният успех на руската армия в района.

Най-малко един човек е загинал, а трима са ранени при руски обстрел срещу пазар в град Славянск в източна Украйна. Не е ясно какви точно муниции са били използвани при нападението. Според кмета Вадим Лях градът е подложен на "масиран" обстрел, защото е следващата цел на Москва по пътя към установяване на пълен контрол над Донбас.

Руски ракети са паднали в град Николаев в южната част на страната тази сутрин, няма данни за пострадали. На интензивен обстрел са подложени много места в Харковска, Донецка, Запорожка, Херсонска и Николаевска област.

Продължават боевете за топлоелектрическата централа в Углегорск, Бахмутски район. Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи още за неуспешни руски нападения по границата между Донецка и Луганска област.

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните партньори да не чакат края на войната, за да започнат възстановяването на Украйна.

"Възстановяването на Украйна не е местен проект, нито на един народ, а обща задача на целия демократичен свят, на всички страни, които могат да се нарекат цивилизовани. Да възстановим Украйна означава да възстановим принципите на живота, пространствата за живот, изобщо всичко, което прави хората хора".

Правителството в Киев изчислява средствата за възстановяването на 750 милиарда евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна