Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставки изправиха британския премиер Борис Джонсън пред сериозни трудности

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън изживява най-тежката си криза, откакто е на поста, след като министърът на финансите Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид подадоха оставки.

Риши Сунак написа в писмото с оставката си, че хората очакват правителството да управлява „порядъчно, компетентно и сериозно“. Саджид Джавид изтъкна, че правителството „не действа в интерес на нацията“. Оставките последваха поредния скандал в Консервативната партия с оставката на заместник-главния организационен секретар Крис Пинчър, който се оттегли след тежко напиване и сексуално посегателство, а Джонсън се извини, че го е назначил на поста, въпреки че е знаел за „проблемите му“. Последваха още някои по-дребни оставки като тази на заместник-председателя на партията Бим Афолами и няколко заместник-министри. 

Най-лоялните министри на Джонсън обаче твърдо продължават да го подкрепят. Сред тях са министърът на правосъдието Доминик Рааб, външният министър Лиз Тръс, вътрешиният министър Прити Пател и министърът на отбраната Бен Уолъс. Премиерът вече назначи министъра на образованието Надим Захауи за министър на финансите, а Стив Баркли ще поеме министерството на здравеопазването. 

Вътрешната война в Консервативната партия, раздирана от скандали, избухна с пълна сила, коментираха от Скай нюз след оставките. Повечето политически коментатори трудно виждат как премиерът ще оцелее, но малцина се ангажират с времеви рамки. Сценариите са няколко. Единият от тях е да последват още оставки на ключови министри, при което положение Джонсън вече няма да има полезен ход, но това не е много вероятно. По-вероятно е, докато публично оставят лоялни към премиера, някои министри да се опитат да му повлияят да се оттегли. При положение че на хоризонта вече реално се задава надпревара за лидерския пост в партията, някои от потенциалните кандидати сигурно са разтревожени, че Риши Сунак вече ги изпреварва и биха имали интерес Джонсън да подаде оставка по-скоро. 

Друг много вероятен сценарий, който обаче ще изисква повече време, е, ако на избора за ново ръководство на „Комитет 1922“ следващата седмица спечелят хора, които са готови да променят правилата, и отново бъде насрочен вот на доверие, без да се изчаква юни следващата година, както сега повеляват разпоредбите след последното гласуване. 

Критиците сред депутатите на Джонсън му дават от три седмици до четири месеца на поста. 

Междувременно бързо проучване на YouGov след оставките показа, че 69% от британците искат Борис Джонсън да напусне поста си. Само 18 на сто са за оставането му.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна