Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на германските промишлени поръчки през май след три месеца на спад

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия останаха през май почти без промяна спрямо предходни месец, когато обаче отбелязаха сериозно понижение, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Поръчките за промишлено производствени стоки се повишиха през май с 0,1% спрямо април, когато се свиха с 1,8% (възходяща ревизия спрямо предишна оценка за спад с 2,7%), докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за понижение с 0,5 на сто. Това представлява първото, макар и символично, повишение на промишлените поръчки в Германия след три поредни месец на спад.

Изключвайки големите поръчки, новите промишлени поръчки се свиха през май с 0,9% спрямо предходния месец.

На годишна база индустриалните поръчки в Германия се свиха с 3,1% спрямо май 2021 г.

Промишлени поръчки на месечна база


Малко по-добрите от очакваното данни се дължат на нарастване на чуждестранните поръчки с 1,3%, въпреки че поръчките, постъпили от останалите страни членки на еврозоната се понижиха с 2,4%, докато тези извън еврозоната нараснаха с 3,7 на сто.

В същото време вътрешните промишлени поръчки в Германия намаляха през май с 1,5% спрямо предходния месец.

Производителите на капиталови стоки обаче отбелязват ръст на поръчките с 3,3%, докато новите поръчки за междинни стоки отбелязаха спад с 3,2%, а тези за потребителски стоки намаляха с 4,5 на сто.

Реалния промишлен оборот в Германия през май се увеличи с 3,2% спрямо април и беше с 1% над нивото от май 2021 г.

Въпреки че новите промишлени поръчки стагнират, а оборотът се увеличава значително, обемът на новите поръчки е по-висок от обема на оборота през май 2022 г., както и през предходните месеци.

Прекомерното търсене вероятно се дължи на продължаващия остър недостиг на междинни продукти, посочва Destatis и добавя, че предприятията все още имат затруднения при изпълнението на поръчките си, тъй като веригите на доставки са нарушени поради войната в Украйна, като същевременно продължават и изкривяванията, причинени от кризата с Covid-19, като например затварянето на пристанища в Китай заради локални Covid локдауни.

77,2% от анкетираните промишлени предприятия са се оплакали от затруднения и проблеми при снабдяването с междинни продукти и суровини през май 2022 г., според Института за икономически изследвания Ifo.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна