Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Международен фестивал отбелязва 125 години български цирк

Снимка: Радио София

На 28 септември 2022 г. стартира първият Международен цирков фестивал "Златен кон". Той ще продължи до 1 октомври и ще се проведе в Зала 1 на НДК. Членове на международното жури са директори, основатели и съорганизатори на едни от най-големите и известни фестивали в света, като Международния цирков фестивал "Монте Карло", и едни от най- престижните циркове- "Цирк Де Солей", цирк "Никулин", и т.н. Председател на жури комисията е легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева, която е най-успялата треньорка на 20-ти век и основател на световно известната артистична трупа "Нешанъл Арт".

Събитието ще ознаменува 125 годишнината от създаването на българския цирк. Повече подробности разказаха пред Радио София Венета Стефанова и Бойка Радева.


"С моя съпруг Лъчезар Стефанов работим в цирка вече 30 години, ние сме бивши циркови артисти и от 15 години имаме циркова агенция, с която менажираме циркови артисти от цял свят", сподели Венета Стефанова, цирков артист, основател и продуцент на Международен цирков фестивал "Златен кон".

В последните години сем. Стефанови журират на международни фестивали, като тази година идеята България да е домакин на подобно събитие е посрещната добре от техен съмишленик, с чиято помощ тя е реализирана. На фестивала са поканени всички циркови експерти, които без колебание са приели да дойдат в нашата страна. Изключителен интерес са проявили не само жури, но и циркови директори от цяла Европа, тъй като България от години не се е явявала на международната сцена.

По думите на Стефанова, заявките от цял свят са били повече от 400, като концепцията на подобен род събития е да бъдат представени две програми по 12 номера във всяка. Освен това ще има 6 състезателни представления, където ще се редуват програма А и програма Б, а на галапредставлението се играят само избрани от тях.

Предвидени са две награди "Златен кон", четири "Сребърен кон" и пет "Бронзов кон", като участниците са 80 от 15 държави.

Радева разказа подробности и за проекта "Велиленд". По думите й, Илия Кадинов, който е родом от Велинград решава да създаде в родния си град огромен лунапарк с цирк – "Велиленд", където да бъде показано цирковото изкуство такова, каквото е по света.

"В България, като че ли е замряло, представят се много остарели номера, но в световен мащаб цирковото изкуство е истинско изкуство", коментира тя.

Радева допълни, че идеята е под шапитото да се провеждат и други културни мероприятия свързани с опера, балет и концерти, което ще помогне по този начин Велинград да се утвърди като културна дестинация.

"Ние планираме и турне в няколко града, където има голяма зала. Там ще заведем част от лауреатите на фестивала, за да може да дадем възможност и на хората от другите градове да се докоснат до това изкуство, и съответно да подготвим почвата и за догодина", сподели Стефанова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени