Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев: Ще има ли изобщо газ и ако ще има, колко ще струва?

Мираж ли са общите доставки на газ за Европа и каква зима ни очаква?

Рамадан Аталай: Едно време с "големия шлем" се ангажираше президентът, сега чакаме Лена да ни достави газ

Снимка: БГНЕС

"Не е все едно каква е цената на газа. Работим вече седмица, без да знаем загуба ли произвеждаме или работим с някаква нормална рентабилност", заяви в интервю за БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Васил Велев  Снимка: БГНЕС

"Сега сме в доста шизофренна ситуация. Имаме договор, който не е прекратен, с "Газпром експорт", на по-ниски цени от тези на спот пазара, от порядъка на 25-30% по-ниски, плащаме по този договор транспорта на този газ и в същото време не потребяваме газ, рискувайки да го платим след това, нищо, че не сме го потребили, поради клаузата в договора "вземи или плати", поясни Велев в предаването "Преди всички".

"Ще има ли изобщо газ и ако ще има, колко ще струва? Азерският газ започнахме да го получаваме в пълен размер, но той е една трета от потреблението", подчерта Велев преди днешното изслушване на премиера и енергийния министър в оставка по газовите въпросителни.

Рамадан Аталай  Снимка: БГНЕС

"Когато не си готов да управляваш държава, а си разпределил министерствата като на еднолични търговци, всеки един завладял територията си, и си сложил един общ счетоводител в лицето на министъра на финансите, това са резултатите", коментира Рамадан Аталай от ДПС, председател на парламентарната енергийна комисия.

Газ няма. Зимата ситуацията в България ще бъде много тежка, предупреди той.

Приключихме с всякакви илюзии да очакваме общи договорености на ЕК, за да може България да има газ, категоричен е Аталай, който нарече тези амбиции "мираж".

Снимка: balkangashub.bg

Той прогнозира, че дори газ отнякъде да дойде, "клиентите няма да са в състояние да могат да платят".

"Едно време с "големия шлем" се ангажираше президентът на държавата, сега чакаме Лена да отиде до Америка да ни достави газ. Много е несериозно", отбеляза Рамадан Аталай.

Според него управляващите трябва да признаят, че не са се правили с газа.

"Спряха доставките на газ, само за да докажат, че са мъже, не могат да се ориентират на пазара, за да могат да осигурят доставки поне за летния сезон."

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!