Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите изслушаха на закрито заседание Кирил Петков и Александър Николов за газа

| обновено на 07.07.22 в 12:16
Снимка: Ани Петрова

Депутатите изслушаха на закрито заседание премиера в оставка Кирил Петков и енергийния министър в оставка Александър Николов за доставката и цената на природния газ. Решението изслушването да не е открито за медиите предизвика остри спорове между управляващи и опозиция. ГЕРБ дори се закани да бойкотира бъдещите заседания на парламента.
Председателят на парламента Мирослав Иванов обясни, че късно снощи в секретното деловодство на Народното събрание са постъпили документи, пряко свързани с изслушването, в които има класифицирана информация и предложи закрито заседание.
"И премиерът, и министър Николов заявиха, че в техните отговори се съдържа информация, която е част от тези документи, които цитирах".

Вносителят на процедурата Делян Добрев от ГЕРБ обаче възрази и заподозря опит да се скрие истината от българските граждани:

„Аз искам в това изслушване да стане ясно каква е цената на газа и ще го има ли, т.е. нищо секретно не искаме да разберем и не виждам причина вие да закривате заседанието. Искаме българските граждани да чуят, че газът скочи с 32% от началото на този месец; Че следващият месец ще скочи пак. Че вероятно въобще няма дори да го има. И не виждам нищо тайно в това. Според мен го правите, за да скриете истината от българските граждани, но няма да успеете“.

От ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" припомниха случая с изслушването на външния министър Теодора Генчовска, за което е било отказано закрито заседание. Председателят на Народното събрание Мирослав Иванов заяви, че не може да се прави аналогия с изслушването на Генчовска и отхвърли обвинения на опозицията за двоен стандарт в провеждане на закрито заседание. 

Тошко Йорданов също се възпротиви на предложението за закрито заседание:

„А в момента искате да скриете хората да не чуят въпросите, на които пак ще трябва да отговаря Кирил Петков, защото той беше човека, който в САЩ на някаква среща с Калама Харис, траеща между 30 секунди и 2 минути за снимка е договорил нов газ. И той трябва да отговаря, а министърът на енергетиката там е бил да свети с отразена светлина, защото лидерът и бащата на всичко договори евтин газ. И обеща, че го има и това трябва да се чуе от гражданите, сега искате да го скриете".

Спорът прерасна до диверсификацията на енергийните ни източници между Венко Събрутев от "Продължаваме промяната":

"Единственото, което не е секретно в тази зала, е истината за това, че дълги години вие и господин Борисов ни лъгахте, че е направена така наречената енергийна диверсификация".

И Теменжука Петкова от ГЕРБ:

"Вие направихте така, че под мотото за енергийна диверсификация България отново получава руски газ, но с 30% по-висока цена заради вашите посредници".

Рамадан Аталай от ДПС дори препоръча:
"Господин премиер, ако има нещо тайно, не го казвайте, ние ще разберем! Много ви моля, дайте да бъдем на висота, не може да отнемем възможността премиерът да ни каже какво е свършил".Драгомир Стойнев от БСП контрира:
"Не разбирам в момента защо бавим времето, защо се опитваме наистина да се правим на толкова интересни.
И изслушването премина в закрито заседание. ГЕРБ обявиха, че ще бойкотират кворума до гласуването на проектокабинета "Василев".
"Няма никакъв повод нашата парламентарна група да бъде в зала, да прави кворум на това провалено и агонизиращо Народно събрание", заяви Десислава Атанасова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна