Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън ще се застъпи за таван на цените на руския петрол по време на пътуването си до Азия

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският финансов министър Джанет Йелън планира да се застъпи за таван на цените на руския петрол по време на първото си пътуване до Индо-Тихоокеанския регион, който таван има за цел да се ограничат приходите за Кремъл, докато той води войната срещу Украйна.

Министерството на финансите каза, че пътуването на Йелън до Япония, Индонезия и Южна Корея ще се фокусира върху "възможностите за по-нататъшно укрепване на историческите санкции", наложени на Русия. То добавя, че целта на потенциалния таван на цените на руския петрол е да "ограничи приходите за руската армия, като в същото време смекчи въздействието на войната върху цените на газа и енергията в Америка и в световен мащаб“.

Русия е един от най-големите износители на петролни продукти в света и нейната война срещу Украйна ограничи доставките поради нарушени търговски пътища и санкциите, наложени от САЩ и съюзниците им от НАТО. Президентът Джо Байдън и други световни лидери се опитват да балансират подкрепата за Украйна с недоволството в собствените им страни, причинено от инфлацията на храните и енергията.

Около 67% от американците посочват, че цените на газа им причиняват финансови затруднения, според проучване на агенция Gallup, проведено през юни, когато цените на газа в САЩ достигнаха най-високите си ценови стойности за всички времена. Последният път, когато две трети от американците са посочили, че цените на газа причиняват финансови затруднения, беше през 2011 година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна