Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски съд отмени спирането на Каспийския петролопровод

Руски съд отмени в понеделник по-ранно свое решение за спиране на операциите на Каспийския тръбопроводен консорциум (KTK) и вместо това го глоби с 200 000 рубли (3300 долара), парирайки по този начин част от опасенията относно глобалната криза в доставките на петрол, съобщава Ройтерс.

Спирането на тръбопровода, който пренася петрол от огромното казахстанско находище "Тенгиз" през Русия до Черно море, би напрегнало допълнително петролния пазар и би увеличило напрежението между Русия и Казахстан, който има малко свобода на действие при пренасочването на петролния си износ от Каспийския тръбопровод.

Американските петролни компании Chevron и Exxon са сред най-големите акционери в консорциума KTK.

"След като разгледа материалите, като изслуша аргументите на страните, апелативният съд измени решението на окръжния съд и наложи на KTK наказание под формата на административна глоба в размер на 200 000 рубли“, се казва в решението на съда.

На KTK, който доставя петрол от Казахстан до Черно море чрез един от най-големите тръбопроводи в света, беше наредено миналата седмица от руски съд да спре дейността си за 30 дни, като съдът се позова на опасения за петролен разлив. Този ход породи опасения, че доставките на петрол по тръбопровода могат да спрат напълно.

В изявление след решението КТК заяви, че незабавното спиране на тръбопровода, който обработва около 1% от световния петрол, би било технически невъзможно и би причинило "необратими последици".

Компанията Tengizchevroil, операторът на най-голямото нефтено находище в Казахстан "Тенгиз", заяви миналата седмица, че доставките на петрол по тръбопровода КТК не са били прекъснати, въпреки решението на руския съд.

През миналата година тръбопроводът е изнесъл близо 54 милиона тона петрол, или около 1,2 милиона барела на ден, от основния вид суров петрол в Казахстан през Черно море.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заръча в четвъртък на правителството да диверсифицира своите маршрути за доставка на петрол поради опасения за потенциална блокада на КТК.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна