Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филхармония „Пионер“ на 70 години

5
Филхармония "Пионер" в Миноритенкирхе - Виена

През 2022 г. Младежка филхармония "Пионер" чества две годишнини: 70 г. от сформирането на оркестъра и 110 г. от рождението на създателя му проф. Влади Симеонов - неин дългогодишен диригент.

В юбилейната година се вписа блестящото турне на Филхармония "Пионер" във Виена на 2-ри и 3-ти юли. То включи три концерта с различни програми в три емблематични зали - във впечатляващата катедрала Миноритенкирхе, в легендарната Музикферайн и в най-новата зала в австрийската столица MuTh - дом на Хора на виенските момчета.

По време на турнето прозвучаха емблематични за репертоара на състава през годините български произведения от Петко Стайнов, Марин Големинов, Любомир Пипков и Георги Златев-Черкин. Премиерно беше изпълнена и творбата на Любомир Денев-син Концерт за тромпет и оркестър със солист Сава Стоянов под диригентството на автора.

За състава беше написано произведение от австрийския композитор и диригент проф. Курт Шмид, което също прозвуча по време на турнето.

Специални гости в предавнето са две важни фигури за Младежка филхармония "Пионер" - доц. д-р Александър Пешев и диригентът Любомир Денев-син.

Д-р Пешев е изпълнителен директор на Фондация "Проф. Влади Симеонов" - той е човекът, възстановил оркестъра през 2008 г., пет години след закриването му. Самият той е бил водач на виоловата група в този състав в детските си години. Сега поделя живота си между музиката и медицината.

Любомир Денев-син е настоящият диригент на "Пионер", който пое поста през 2010 г.

Чуйте в звуковия файл гостуването на двамата в предаването "На бис - българските музиканти" по програма "Хоризонт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна