Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС започва преговори за членство с Албания и Република Северна Македония

Петър Фиала, Димитър Ковачевски, Еди Рама и Урсула фон дер Лайен в Брюксел, 19 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Албания и Северна Македония днес започват преговори за присъединяване към ЕС. Това оповести председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след първата междуправителствена конференция под чешко председателство в Брюксел.

Сега започва работата на преговорните екипи по проверката по общностното законодателство, което ще позволи двете страни да се запознаят с правата и задълженията в ЕС.

"Това е исторически момент" - посочи Урсула фон дер Лайен в началото на съвместното заявление.

Тя заяви, че с Албания започва работа по механизма за гражданската защита. По него се организира помощ при бедствия и катастрофи, а сега и за бежанците в Украйна.

Албанският премиер Еди Рама изрази най-голяма благодарност към председателя на Европейската комисия.

"Искам да благодаря най-напред на председателя - Урсула фон дер Лайен, че се бори едновременно за Европейския съюз и за Западните Балкани. Трябва да благодаря и на Ангела Меркел, която вече не е в политиката, но без нейните усилия нямаше да сме тук. Ние нямаше да сме тук и без изключителните усилия на френския президент Еманюел Макрон и екипа на френското председателство."

Урсула фон дер Лайен обеща на македонския премиер Димитър Ковачевски бъдещото споразумение на неговата страна с граничната служба "Фронтескс" да бъде преведено на македонски език.

"Със Северна Македония скоро ще преговаряме за разполагане на европейската служба за гранична охрана "Фронтекс" и Димитър, може да разчитате, че договорът ще бъде преведен на македонски език, без бележки под линия, без звездички, език, равен на останалите 24 европейски езика."

Премиерът Ковачески изрази благодарност за поддръжката от страна на Европейския съюз. Той посочи, че неговата страна от 17 години чака днешния ден.

"Отвори се вратата нашият македонски език да стане един от официалните езици в Европейския съюз. Аз лично го смятам за най-голямо достижение и най-важен успех. Ние сме подготвени за Европейския съюз."

Междувременно снощи от Министерството на външните работи съобщиха, че българската делегация е представила декларация на заседанието на Комитета на постоянните представители в Брюксел.

В позицията се изтъква, че македонският език е регионална писмена форма на книжовния български език. Позоваването на официалния език на Република Северна Македония в европейско изявление, не означава, че България признава македонския език, пише още в декларацията.

Медиите в Скопие отбелязаха,че всички на конференцията говорят на английски език, само Ковачевски е направил обръщение първо на родния си език.

От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ разпространиха изявление, че няма да позволят българите да бъдат включени в Конституцията на Северна Македония.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън приветства началото на преговорите за еврочленство на Република Северна Македония и на Албания. В специално изявление от Белия дом се казва, че руската агресия срещу Украйна прави интегрирана Европа по-важна цел от всякога. "Демократични, в безопасност и успешни Западни Балкани е ключов елемент от тази визия", заявява президентът Байдън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна