Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Матеев: Нямаме намерение да ползваме антикорупционния орган за бухалка

Милен Матеев
Снимка: БГНЕС

След няколко неуспешни опита заради липса на кворум малко преди полунощ парламентарната правна комисия прие на първо четене проектозакона за противодействие на корупцията.

Подкрепата за него е след ключовите условия, поставени от "Продължаваме промяната", за сформирането на антикорупционно мнозинство, което да застане зад кабинет с мандата на БСП.

"За" проектозакона гласуваха, освен вносителите от "Продължаваме промяната", и БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

“Със сигурност няма да изменям на философията на закона. Промените ще са свързани с кръга лица, които ще бъдат задължени да декларират имущество. Вече имаме съгласие по тях с нашите коалиционни партньори, но не искахме да бъде обвинявани, че сме извадили някои лица или сме добавили в самия закон, затова в момента в нашия законопроект кръгът от лица е абсолютно същия, както е по действащия закон.“

Това каза в интервю за БНР председателят на Правната комисия в парламента, който е и депутат от ПП – Милен Матеев.

“Обвиненията към нас са много интересни и много противоречиви – от една страна това е, че едва ли 95% от закона е старият, а от друга се иска и едно много широко обществено обсъждане, защото законът бил изключително нов. Не съм съгласен нито с едната, нито с другата теза. Истината е някъде по средата.“, посочи още той.

Възможно ли е законът да влезе в петък на първо четене в Пленарна зала?

“Предполагам, че следващата седмица ще бъде разгледано предложението в Пленарна зала. Днес ще проведем консултации в това да видим всички заинтересовани страни кога ще им бъде удобно и съответно с центъра за парламентарни изследвания кога могат да организират такава среща, предполагам, че ще бъде също в началото на следващата седмица“, уточни още Матеев.

Кога може да бъде приет законопроектът?

“Всичко зависи от времевия хоризонт на парламента. Всички сме мобилизирани да работим много експресно. Сроковете в правилника ще бъдат спазени. Минимумът е около две-три седмици“, каза още той.

Избор на председател на КПКОНПИ

“Относно приемане на правилата не очаквам да има някакви проблеми. Самата процедура за избор предвижда срок, в който всички парламентарно представени партии или отделни народни представители могат да представят своите кандидати. В момента търсим подкрепа от нашите коалиционни партньори за предложението, което сме излъчили.

Ние създаваме в нашия законопроект едно разследващо звено от разследващи инспектори. Бойко Рашков има много добър потенциал да създаде това звено в антикорупционния орган и да го управлява“, уточни още той.

В “Преди всички“ Матеев заяви също:

“Нямаме намерение да ползваме антикорупционния орган за бухалка, ако сме искали да направим това, щяхме да си изберем наши членове и председател на комисията още при подаване на оставката на г-н Цацаров.

Мисля, че г-н Рашков работи по реформата в МВР, но установихме, че неговата сила е точно в борбата с тежките корупционни престъпления. Мислим, че е добре той да се фокусира върху тези неща“, посочва още той. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна