Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Мечтата на всички авторитарно мислещи лидери е да си създадат политическа полиция

Главният прокурор Иван Гешев в Комисията по конституционни и правни въпроси в НС - 21 юли 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев нарече приетия на първо четене от парламентарната Комисия по правни въпроси проектозакон за противодействие на корупцията "трагедия от юридическа гледна точка":

"А иначе, от политическа ще говоря най-общо, защото не съм политик, но понеже обичам историята ще кажа, че мечтата на всички авторитарно мислещи лидери е да си създадат политическа полиция. И винаги тази политическа полиция накрая се обръща срещу тях. Това е общ исторически извод, даже не е политически. Просто така ми хрумва, не знам защо", коментира обвинител номер едно".

След близо 4-часовото му изслушване в парламентарната комисия Иван Гешев коментира и представения от вчера от Министерството на правосъдието проект за механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и на неговите заместници.

Според Гешев законовите предложения противоречат на Конституцията:

"Ще препоръчам решението на Конституционния съд, с което отмени предишния закон на ГЕРБ. То е много ясно и мисля, че би обогатило много юристи, които се стараят да правят такива авангардни изменения в законодателството, които, за съжаление, противоречат на Конституцията, според мен. И това го сочи Конституционният съд, не го соча аз. Просто трябва повече четене, това ще кажа за г-жа Йорданова" (правосъдният министър в оставка).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна