Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебати в НС по правилата за избор на шеф на КПКОНПИ

| обновено на 22.07.22 в 13:00
Снимка: Ани Петрова

Пленарното заседание на Народното събрание ще започне с дебати по приемането на процедурни правила за предлагане на кандидати и за избор на председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

В началото на дебата от партия "Възраждане" определиха, че се създава "нова, недопустима коалиция". Иво Русчев: 

"Продължаваме промяната дойде на власт с обещанието за борба с корупцията, за нулева толерантност и "изчегъртване" на БСП, ДПС и ГЕРБ от властта. В крайна сметка направи коалиция с БСП. В момента се опитват да направят нова коалиция с БСП, което е парадокс". 

От ДПС предлагат председателят на КПКОНПИ да предоставя удостоверение за психическа годност, уверение, че предложеното лице не е под разследване на самата комисия и ненавършени 65 години.

Мустафа Карадайъ заяви: 

""Демократична България", в 47-то НС, е основният реставратор на комунизма и комунистическия режим в надпревара с БСП и с внуците на комунистите". 

Депутатът Александър Несторов допълни: 

"Ще ви повярвам, че тези процедурни правила не са гласени за един човек, защото със закона, който сте внесли, за противодействие на корупцията предстои да бъде създадена комисия за противодействие на корупцията, където, доколкото разбирам от вашите лидери, ще бъде назначен Бойко Рашков. Или поне това е условието да има коалиция. Да, ще пропуснем и факта, че цялата държава се тресе. Броят на кризите ги направихте двуцифрено число. Хората нямат какво да ядат ."

Михал Камбарев от ПП подчерта:

"Законопроект от тази трибуна не обсъждаме днес - обсъждаме процедурни правила. Кандидатури също не обсъждаме. Всяко обсъждане на кандидатури и законопроект, за мен е извън темата и това е неуважение към българския гражданин".

От ГЕРБ са категорични, че изборът е предопределен. Депутатът Лъчезар Иванов каза:

"Запомнете това, което аз ви казвам "предрешен". Заложена е държавата за този избор". 

Маноил Манев от ГЕРБ добави още изисквания: 

"Декларация за това, че кандидатът никога не е бил подлаган на процедура по отнемане на допуск до класифицирана информация". 

От БСП репликираха. Емил Георгиев: 

"Що се отнася до длъжността, че до 65 г. някой може да кандидатства някъде, а да ви припомня ли, на каква възраст е президентът на Съединените щати?"

Има предложение кандидатите да бъдат проверявани за принадлежност към службите на "Държавна сигурност" и Българската народна армия.

Искрен Митев обобщи:

"Г-н Рашков е най-добрият кандидат в този момент точно поради факта, точно поради вашата заявка, че с неговата кандидатура обявяваме война на това, което представлява ГЕРБ".

Въпросът за евентуалния избор на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ все още не намира категорична подкрепа от партиите, които преговарят с мандатоносителя БСП за съставяне на правителство.  Дебатите продължават.

В дневния ред  е и провеждането на редовен петъчен парламентарен контрол. Трима министри в оставка ще участват в него. 

Заместник-министър председателят по икономиката и индустрията и министър на икономиката Корнелия Нинова ще отговори на въпрос , относно спешната процедура за назначаване на новите членове на Съвета на директорите в "Държавна консолидационна компания" ЕАД, "Национална компания индустриални зони" ЕАД и Надзорния съвет на "Българската агенция за експортно застраховане" ЕАД. Пет въпроса са отправени към министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков, на депутатски въпроси ще отговори и министърът на културата Атанас Атанасов. 

Чуйте репортажа в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна