Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Маджарова прогнозира сериозни проблеми след закриването на спецправосъдието

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Ръководството на спецпрокуратурата предупреди за сериозни проблеми след 27 юли, когато специализираните съд и прокуратура ще престанат да съществуват. Главният прокурор Иван Гешев прогнозира амнистия за голяма част обвиняемите в около 800-те висящи досъдебни производства.
Забавяне на дела, спорове къде да продължат разследвания, неяснота кой съд ще разглежда исканията за изменения на мерки за неотклонение, когато е повдигнат спор за подсъдност на делото - това са част от проблемите, подробно коментирани на пресконференция -  пет дни преди спецправосъдието да отиде в историята, от Валентина Маджарова, ръководител на първоинстанционната спецпрокуратура и от шефа  на Апелативната спецпрокуратурата Ивайло Ангелов.
Към днешната дата разследванията, които след 27 юли трябва да се поемат от прокуратурите в страната, са 841, но броят им ще нарасне, прогнозира Маджарова. Обемът по тези дела е десетки хиляди страници, а само материалите по само от едно от тях са били събрани в един тир:
"Обемът е огромен. Повярвайте ми, има хора, които през живота си не са изчитали такъв обем четива, без значение в сферата на литературата или в научната сфера, кой където има интереси".
Опитахме се да обясним на политиците тези проблеми, но гласът ни не беше чут, оплака се Ангелов:
"Т.е. егото на политиците надделя пред разума. В момента мутрите празнуват закриването на този орган, защото той имаше превантивен ефект".
В този стил беше и прогнозата на главния прокурор, който в емоционално изявление без възможност за въпроси попита "Защо се закриват работещи структури":
"Аз имам своите отговори. Всеки български гражданин може да си намери своите. Дали е политика, в кавички, българска, дали е пропаганда, дали е кризисен пиар, дали е неграмотност, дали е безхаберие или дали е нещо друго, което не искам да описвам, което може да се онагледи с влизане в джипове на предадени на съд лица".
"Лош закон, но закон“, но ще се постараем да го изпълним:
"Не трябва да се всява и някаква паника. Хората трябва да са спокойни. Търсим всякакви възможности", каза на финала на пресконференцията прокурор Валентина Маджарова.
Чуйте коментара в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени