Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: ГЕРБ и ДПС се изплашиха и дръпнаха ИТН отново

"Ще опитаме до последно какво може да се направи"

Снимка: БГНЕС

"Националният съвет на БСП ще се събере в началото на седмицата, за да решим дали да продължим усилията, или да върнем мандата. Ако видим, че няма възможност за правителство, няма да злоупотребяваме и ще върнем мандата, но ще опитаме до последно какво може да се направи. В сряда ще имаме повече яснота".

Това каза пред БНР Корнелия Нинова, лидер на БСП и вицепремиер в оставка.

И посочи, че условията и заплахите от страна на ГЕРБ и ДПС са неприемливи.

"Водени от грижи за ситуацията с КЕВР, например, водим разговори за задържане на мандата, за да се решат тези въпроси за хората. След Националния съвет ще се съберем с партньорите от трите партии... Не сме водили разговори с ИТН дали са съгласни за забавяне на мандата, след като Слави Трифонов обяви, че оттегля партията от преговорите за правителство". 

Тя подчерта, че за постове в нов кабинет не се говори, докато не се поправят грешките от предишния - "нямахме програма, имахме комуникационни грешки".

"По време на преговорите за съставяне на правителството ние си говорихме за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, изчислявахме дали има пари за безплатни лекарства за деца до 14 години, колко ще ни струват безплатни учебници, как да направим антикорупционното законодателство, да започнем преговори с доставчици на газ. Какво си говорят по централите, в парламентарните групи, не можем да носим отговорност. Ние носим отговорност за преговорите за съставяне на правителство... По време на важните срещи ИТН бяха коректен преговарящ по програмата. Какви отношения имат с ДБ и с ПП извън това, не мога да знам. Но колегите очевидно бързат, говорят си за министри, преди да приключим програмата. Не го намирам за коректно. Но е и разбираемо... Ще видим в следващите дни дали можем да говорим отново".

На въпрос в предаването "Неделя 150" - как си обяснява говоренето в един глас на президента, ГЕРБ и ДПС, тя отговори - "нелогично ми е политически".

"Трите партии сме категорични, че нашата цел е борба с корупцията, смяна на старото, нови правила, правова държава. Може би това счупи преговорите. ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" видяха, че има шанс да изберем КПКОНПИ, Бойко Рашков, изплашиха се и дръпнаха ИТН отново".

Нинова подчерта, че предсрочни избори сега са безсмислени, "пак ще бъде същото, ще изпуснем важните летни месеци, в които да се вземат решения за зимата".

Интервюто с Корнелия Нинова можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени