Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ясен Грозев: Дишането на райски газ е евтино забавление с гарантирани рискове

Д-р Ясен Грозев
Снимка: www.vita.bg

"Дишането на райски газ е евтино забавление, което в определени случаи гарантирано може да доведе до престой в болница, трайни неврологични увреди и много тежко протичане".

Това каза пред БНР анестезиологът д-р Ясен Грозев и добави, че "безобидното" забавление, което продължава в рамките на секунди, носи със себе си огромни рискове:

"Особено когато се използват средства, свързани с провеждане на анестезия".

По думите на д-р Грозев прекомерно честото дишане на този газ води до голямо увреждане най вече на периферната нервна система:

"Може да доведе до халюцинации, може да води и до автоагресия, ако се комбинира с други препарати. Комбинацията на райския газ с алкохол или с други упойващи вещества може да доведе до крайно тежки промени в организма, навсякъде. Този газ може да измести изобщо кислорода от състава на вдишваната смес заради някои негови специфични свойства. Много опасно занимание особено за подрастващите! 

"В медицинската му употреба райският газ подпомага провеждането на една обща анестезия. Но това са контролирани моменти, когато подаването на кислород е абсолютно задължително и в строга пропорция, т.е. тогава няма вариант да се диша само чист райски газ. А какво се случва на един купон? Там се поема райски газ от балоните, които са надути с него, тогава вече се вдишва чист райски газ и настъпва хипоксия, това е състояние, в което имаме ниско съдържание на кислород в организма. Това води до тежко страдание на всички съдове", обясни анестезиологът.  

Увредите, които изброи д-р Грозев, са в кръвотворната система, в стълбовете на гръбначния мозък и нервните окончания.

"Употребата на райски газ не изгражда зависимост, но той е пътят към измамния рай на другите неща - наркотичните вещества", подчерта той.

Интервюто на Ирина Недева с д-р Ясен Грозев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени