Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзекутираха японец заради клане в Токио през 2008 г.

Томохиро Като, 10 юни 2008 г.
Снимка: Ройтерс

Японец, осъден на смърт през 2015 г. заради убийството на седем души на улица в токийския квартал Акихабара, е бил екзекутиран, предаде АФП.

Томохиро Като (39 г.) се врязал в тълпа в квартала посред бял ден с малък камион, преди да излезе от него и да започне на ръга с нож минувачите. Престъплението бе извършено през 2008 г. Нападателят, тогава 25-годишен, успял да убие 7 души и да рани 10.

Пред полицията е заявил, че е отишъл в Акихабара, "за да убива, без значение кого".

Син на банкер, Като работил временно в завод за производството на автомобилни части в малък град в централна Япония. Точно преди да извърши масовото убийство в Токио, той научил, че договорът му щял да бъде прекратен в края на юни 2008 г. и че той щял да загуби и ведомственото жилище, в което живеел под наем.

Освен това жена, с която имал онлайн връзка, рязко спряла да му пише, след като той и изпратил своя снимка, което довело до проблеми със самочувствието му, съобщиха прокурори.

След това престъпление властите забраниха притежаването на ножове с двойно острие с дължина над 5,5 сантиметрапод заплаха от наказание 3 г. затвор или глоба 500 000 йени (ок. 3660 долара).

Това е първо изпълнение на смъртна присъда от декември насам в Япония. Тогава бяха екзекутирани  чрез обесване, което обикновено се прилага при смъртни присъди, трима осъдени на смърт за убийства.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна