Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Царево ще обжалва заповедта за Корал

Снимка: МОСВ

Заповедта за обявяването на залива Корал за защитена местност е противоконституционна. Това каза кметът на Царево Георги Лапчев по повод публикуваната днес в Държавен вестник нова защитена морска местност, която обхваща 1320 декара площ. Община Царево ще обжалва заповедта в законоустановения едномесечен срок. 

В момента юридическия отдел на община Царево се запознава с публикуваната в Държавен вестник заповед за обявяването на морската територия на плаж Корал за защитена местност. Най-същественият мотив за обжалването на заповедта посочва кметът Георги Лапчев:

"Основният мотив е, че тя е противоконституционна, защото се създава граница и прави недостъпна Община Царево по море за малкия клас плавателни съдове. Коридорът на плаване е 500 м." 

По повод аргументите на кмета Лапчев за обжалване на заповедта, министърът на околната следа и водите Борислав Сандов каза пред БТВ:

"Първо това е третата морска акватория, второ аз не съм дошъл с ремаркето да си взема един залив да си го нося в София. Това си е там на място. Всичко си е каквото е, но по-съхранено". 

В публикуваната заповед за обявяването на нова морска защитена местност Корал е отпаднал спорния текст за забрана на риболова в периода от април до месец октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени