Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектурно наследство и граждански мобилизации

Разговор с Оана Кирила от Herculane Project

Баня "Нептун" в балнеокурорта Бъйле Херкулане, Румъния
Снимка: © Martin Neagoe, 2019

Минералните бани в България, след няколко десетилетия на постепенно заглъхващи функции, днес отново са обект на обществени дебати, но и на конкуриращи се интереси. Голяма част от банските постройки – недвижими културни ценности – са в аварийно състояние, други са обект на драстични трансформации, чрез които губят функциите си, а трети и съвсем малка част, се възстановяват с минимални ресурси, които не гарантират успешната им работа в дългосрочен план. Междувременно водите на минералните извори стават все по-малко достъпни поради отстъпени права за експлоатацията им за периоди, често надвишаващи две десетилетия.

Тези процеси се приписват на продължителния Преход, на несигурната политическа и икономическа обстановка в страната, на ограничените средства, с които разполагат общините, на променящи се социални нагласи към обществените бани. Възможни ли са инициативи за опазване в подобни условия и как успяват да развият дейността си активистите в други страни?

Herculane Project стартира през 2017 година по инициатива на няколко студенти по архитектура с две основни цели – възстановяването на емблематичната баня "Нептун“ и оживяването на историческия център на балнеокурорта Бъйле Херкулане, намиращ се в Югозападна Румъния.

В работата си през изминалите пет години колективът разгръща мащабна кампания за популяризирането на културното наследство на балнеокурорта, набира средства за укрепването на баня "Нептун“, организира летни архитектурни училища за опазване на недвижими културни ценности, ангажира жителите на града и техните посетители в редица събития. През 2022 г. сградата на баня "Нептун" влиза в списъка на седемте най-застрашени обекта на културното наследство в Европа – инициатива, стартирана през 2013 г. от Europa Nostra, заедно с Института на Европейската инвестиционна банка и Съвета на Европейската банка за развитие.

Следващата цел на Herculane Project е провеждането на архитектурен конкурс, който да гарантира приноса на най-добрите специалисти във възстановяването на построената в края на 19-и век баня "Нептун“.

Оана Кирила – движеща сила зад Herculane project и основател на неправителствената организация Locus Association, която цели да популяризира културното, архитектурно, урбанистично и природно наследство на Румъния, разказва повече в "Аларма":

Чуйте звуковия файл.

Снимка – © Martin Neagoe, 2019

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени