Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на стоковия търговски дефицит на САЩ за трети пореден месец през юни

Международният дефицит на САЩ при търговията със стоки се сви през юни с 5,6% до 98,18 млрд. долара от 104,3 млрд. долара през май и при осреднени очаквания за по-слабо намаляване на дефицита към 103 млрд. долара, показват данните на Департамента по търговия.

Това представлява намаляване на дефицита при търговията със стоки за трети пореден месец и най-нисък търговски дефицит от началото на 2022 г.

Американският износ нарасна през юни скочи с 2,5% до 181,5 млрд. долара, докато вносът се сви с 0,5% до 279,7 млрд. долара с оглед най-вече на рязко намаляване със 7,8% на покупките зад граница на произведени в САЩ автомобили.

Данните не са коригирани спрямо инфлацията, като цялостният доклад за търговския дефицит, който ще включва данни, коригирани спрямо инфлацията, ще бъде публикуван на 4-и август.

Свиването на търговския дефицит през юни все пак може да окажат подкрепа за растежа на БВП на САЩ през второто тримесечие, като предварителните данни ще бъде публикувано в четвъртък (27-и юли).

Някои икономисти обаче прогнозират свиване на БВП и през второто тримесечие след спада през първите три месеца на годината. При такъв сценарий може да се заговори отново за навлизане на САЩ в "техническа рецесия", въпреки че, подобно на икономическите спадовете по време на коронавирусната пандемия, редица икономисти и представителите на Федералния резерв предполагат, че американската икономика все още остава на здрава основна.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна