Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонд “Д-р Марио Шкодров“ подкрепя сираци, студенти по медицина

д-р Елена Стефанова
Снимка: Радио София

Стипендиантски фонд „Д-р Марио Шкодров“ набира средства, с които ще бъдат подкрепени отличници, които искат да учат медицина, но са сираци или полусираци, в затруднено финансово положение.

Стипендията е учредена от приятели на д-р Марио Шкодров, който напусна този свят през 2018 г., само на 26 години. Той е роден в гр. Септември и въпреки, че е кръгъл сирак, сам успява да завърши медицина и започва работа в Александровска болница.

Д-р Елена Стефанова е сред учредителите на стипендията. Тя е един от най-близките колеги на д-р Шкодров.

„Много късно разбрах, че медицината е за богатите хора. Имам колеги, чийто родители ги подкрепят и на тях им е спокойно. С Марио се сближихме покрай това, че и двамата сме останали сираци на 11 години. От една страна получавахме много голяма подкрепа от Фондация „BCause” със стипеднията „Готови за успех“, от друга имахме още една стипендия от проф. Папурков. Ние взехме пример от тези фондации и всички приятели на Марио искахме да оставим някаква следа за него“, каза в студиото на Радио София д-р Елена Стефанова.

Само за няколко дни са събрани 20 000 лева. До месец стипендията ще бъде отворена за кандидатстване.

„Ще можем да подкрепим между 3 и 5 студенти за дълъг период от време или всяка година ще има кандидатстване, в зависимост от броя на хората, които отговарят на критериите“, обясни д-р Стефанова.

До края на годината предстои да излезе и книга, в която приятели и колеги си спомнят за д-р Шкодров. Димитър Димитров е един от най-добрите приятели на лекаря и инициатор за създаването на книгата.

„Всеки един от нас преживя загубата му, доста ненадейна, трагична. Всъщност наред с болката се зароди убеждението, че си струва да разкажем урока по доброта, който представляваше Марио, така че той да достигне до повече хора, така че да можем да го споделяме на нашите деца в бъдеще. Марио беше изключително скромен, безкрайно талантлив, умен и способен млад човек, който не спираше да се предизвиква и да открива нови хоризонти пред себе си“, каза Димитър Димитров.

Утре (28 юли) от 18.30 часа, четири млади дами, приятели на Марио събират близките му, за да дадат повече подробности за стипендията и предстоящата книга.

Всеки, който иска да дари средства за стипендията “Д-р Марио Шкодров“, може да го направи на platformata.bg, а критериите за кандидатстване можете да видите на сайта на Фондация „BCause”.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна