Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истината – що е то

За политическите сили, които падат от власт, истината е, че ги събаря "задкулисието" и "мафията", каквото и да значи това. За политическите сили в опозиция истината е, че управляват некадърници. После местата се сменят, а тези истини си остават.

"Истината е голям баир – на един солук не можеш я въззе". Така казваше покойният писател Никола Радев, цитирайки стара поговорка.

Що е истина, как се обръщат интерпретациите ѝ според моментната политическа полза или индивидуалния капацитет на отделния човек. Откъде идват фразите "Що е истина?", "Прекрасно, но що е отечество?". Дали Пилат Понтийски, или Гео Милев са им автори? 

Разсъждения върху понятието "истина" и върху крилатите фрази от древността и наши дни заедно с преводачката на книгата на философа Владета Янкович за крилатите фрази от миналото – "Мъдрости от античността" – Валентина Седефчева, с професор Ивайло Христов, преподавател в УНСС, издал "Човекът, който доведе Господ на Земята" – за Никола Радев, и с публициста и писателя Иво Беров.

Беров смята, че човечеството все пак подлежи на усъвършенстване, ала истината е повече там, където има измерители, тоест – при точните науки. Валентина Седефчена разказва откъде са фразите "Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа", и "Що е истина". Ивайло Христов припомня вродената мъдрост на покойния Никола Радев и вярата му в истинските човешки добродетели.

Чуйте предаването от звуковия файл.



По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна