Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозен ръст на Covid случаите в Кюстендилско

Снимка: Георги Цветков

57 са новозаразените с Covid -19 в Кюстендилска област за предходното денонощие, като само в областния град са 33, по информация на кризисния щаб. В районната болница, където близо месец нямаше нито един пациент с коронавирус, сега за лечение са приети 10.

С новозаразените заболеваемостта в Кюстендилска област, на 14-дневна база, е 347 на 100 000 души. Най-висока остава в община Кочериново – 441, община Дупница – 423, в община Рила - 343 и т.н. В тези три общини високата заболеваемост се обяснява и с това, че десетки, ако не и стотици, работещи по чужбина сега са се върнали да карат отпуските в родния край - цели семейства. Другото обяснение е, че доста са пътуващите и каращи почивката си по Гърция. Положинтелен факт за ситуацията е, че смъртността, причинена от Covid, от месеци за региона е нулева.

Главният лекар на районната болница в Кюстендил д-р Александър Величков каза за БНР, че в Covid отделението има настанени 10 новозаболели, това са предимно възрастни хора с доста придружаващи заболявания. Лицата с пълен ваксинационен цикъл са 35 200. Странно, но на 1.08.2022 г., понеделник, не са извършвани имунизации. От РЗИ казват, че се записват предимно хора за втора бустерна зона, като свободни часове има за след месец. До момента са поставени бустер 1 – 15 170, бустер 2 – 462.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна