Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банката SocGen отчете по-малка от очакваното загуба след напускането на руския пазар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската банка Société Générale отчете по-малка от очакваното загуба в размер на 1,48 млрд. евро през второто тримесечие, тъй като оживената дейност в банкирането на дребно и инвестиционното банкиране помогна на голямата кредитна институция да компенсира част от загубите, свързани с продажбата на нейното руско поделение.

Третата по големина банка във Франция отчете загуба от 3,3 млрд. евро при нейното излизане от руския пазар преди време, след като продаде своето поделение "Росбанк" (Rosbank) на инвестиционна компания, основана от олигарха Владимир Потанин, в резултат на започналата в края на февруари инвазия на Москва в Украйна.

Представяйки обаче в сряда финансовите си резултати, френската банка заяви, че е регистрирала обща загуба от 1,48 млрд. евро през трите месеца до края на юни благодарение на по-високите приходи в банкирането на дребно и инвестиционното банкиране.

Средните очаквания на анализатори и икономисти бяха за загуби от над 2 млрд. евро.

В същото време нетните приходи на SocGen скочиха през второто тримесечие с 12,8% до 7,06 млрд. евро спрямо същото тримесечие на 2021 г., което беше с около 600 млн. евро повече от очакваното, докато оперативните разходи бяха по-ниски от очакваното и в размер на 4,46 млрд. евро, което доведе до "много положителен ефект" върху оперативните приходи, отбелязва банката в своето изявление.

SocGen посочи, че без финансовия удар от излизането ѝ от руския пазар, нейната нетна печалба би се повишила с 11,5% спрямо предходната година до 1,5 млрд. евро.

Повтаряйки силното представяне на френския конкурент BNP Paribas, банкирането на дребно на SocGen на вътрешния пазар се оказа особено жизнерадостно. Печалбите от търговия с облигации и акции също се повишиха, като приходите в инвестиционното поделение нараснаха с 18,3 на сто.

Банката, която стартира процес за смяна на дългогодишния главен изпълнителен директор Фредерик Удеа преди изтичането на неговия мандат през 2023 г., се стреми да стабилизира и разрасне бизнеса си след поредица от неуспехи през последните години.

SocGen, която беше една от западни финансови групировки, които имаха най-големи експозиции в Русия, обеща да поеме по-малък риск в части от своята инвестиционна банка. Освен това е в процес на сливане на две големи френски клонови мрежи и съкращаване на някои офиси, както и засилване на операциите си по лизинг на автомобили с придобиването на LeasePlan за 4,9 млрд. евро.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени