Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 12 август КЕВР казва за увеличението с 60% на цената на природния газ

| обновено на 03.08.22 в 15:04
Снимка: Наталия Ганчовска

До 12 август трябва да стане ясно, дали Комисията за енергийно и водно регулиране ще одобри поисканото от "Булгаргаз" увеличение в цената на природния газ с близо 60%.

На 9 август КЕВР ще заседава по цената на газа за месеца, но отсега е ясно, че голяма възможност за въздействие надолу от поисканите близо 300 мегаватчас няма, посочи възстановеният председател на регулатора Иван Иванов: 

"Ситуацията, която всъщност беше развита през последните седмици, при моето встъпване отново в длъжност "председател на КЕВР" към момента, не може да бъде променена тази цена съществено". 

"В тежката ситуация, в която е изправена страната ни по отношение доставките на газ, "Булгаргаз" трябва да осигури количествата за регулирания пазар – топлофикациите и битовите потребители", подчерта шефът на КЕВР.

Комисията ще направи всичко възможно, за да намери решение за облекчаване положението на потребителите, включително с разнообразяване на доставките, като подчерта значението на интерконектора Комотини – Стара Загора.

Ще се търсят решения и цената на природния газ да не се променя драстично до 1 януари 2023 г.

Иванов съобщи още, че новите цени на електро и топлинната енергия, утвърдени на 1 юли ще се запазят до края на годината. 

При продължаващо поскъпване на природния газ след 1 януари обаче, е възможно да се стигне до поскъпване на парното: 

"Мерките, които се надяваме да предприемем, както и да се надяваме на успокояване на международните цени на природния газ, няма да наложат корекция на цената на топлинната енергия". 

Повече от половината от финансовия негатив на "Булгаргаз", изчислен на половин милиард лева, според Иванов, се дължи на задълженията на столичната "Топлофикация" в размер на 300 милиона лева:

""Топлофикация София" практически не се издължава за покупката на природен газ и е в много тежко състояние по причина, че трябва да фактурира цени от порядъка на 120 лв. на мегаватчас, а купува природен газ при цени не по-малко от два пъти по-високи".

Другата причина за негативния финансов резултат на обществения доставчик през последните месеци са количествата руски газ, които страната ни купува през посредници, но по-скъпо.

Иванов не допусна, че ще се върви към възобновяване на доставките от руската страна. Според него по-скоро ще се търсят възможности за тяхното разнообразяване. 

"Аз не съм на мнение, че ще бъдат възстановени доставките на руски природен газ. След две години енергийната карта на Европа ще бъде коренно различна. Европа наистина ще постигне своята енергийна независимост. Ще се мине и през трудна зима и за бизнеса, и за потребителите, но ще се достигне до тази цел".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна