Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Момчилова: Не бих искала СЕМ да оправдава прозвището "бухалка"

"Старите практики на СЕМ не са на дневен ред"

Соня Момчилова
Снимка: БГНЕС

"Почти ултимативно ни беше поставен въпрос - дали СЕМ няма да вземе отношение и да наложи санкция заради снимка на сайта на БНТ, на която изглежда, че началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова държи ръката на бившия премиер Кирил Петков. Подобни кадри са се случвали нееднократно и в световните медии. Шанс или малшанс за фотографа е да улови подобен момент? И дали публиката няма право да тълкува подобни сюжети? Това е тема за осмисляне и след това за тълкуване. Не бих искала националният регулатор да оправдава прозвището "бухалка".

Това каза пред БНР председателят на СЕМ Соня Момчилова.

И допълни, че особеност на демокрацията е това, че нещо може да изглежда по определен начин и да се тълкува произволно.

"Притеснява ме умния начин да се държат хората пасивни и послушни, като се сложат ясни граници на спектъра от допустими мнения и да се разшири широко обсъждане вътре в тези граници, като се окуражават най-критичните. Това дава на хората измамното чувство, че имат свобода на мисленето. Като през цялото време основанията на системата се подсилват посредством ограничаването на обхвата на обсъждането".

В предаването "12+3" Момчилова допълни, че не трябва да се проявяват подозрителност, мнителност или параноя, когато се касае за информационно съдържание, а в него регулаторът трябва да се меси възможно най-малко, дори при обществените медии.

"Старите практики на СЕМ не са на дневен ред. Не се упражняват дисциплини като достигане до съглашателство на някаква цена, да се прави избор само за да мине ангажиментът. Непроизвеждайки избор за генерален директор на БНТ показахме, че нямаме намерение да избираме по-малко зло".

В рамките на предизборната кампания ще продължат да се роят нелинейни медии, подкасти, блогове и влогове за политическа реклама, посочи Соня Момчилова и подчерта, че при тях СЕМ няма право да се меси съгласно Закона за радио и телевизия.

Подписаният меморандум за сътрудничество в областта на рекламата на хазартни игри между СЕМ и НАП според нея е важен, но закъснял:

"Не знам доколко ще е работещо и резултатно, но дано е подтик за дебат по темата. Ще имаме нужда от законодателна подкрепа в усилията, които ще направим. Медиите, обществеността са на наша страна".

Интервюто със Соня Момчилова можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна