Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летните семинари по български език на Софийския, Великотърновския и Югозападния университет

Снимка: uni-sofia.bg

Когато полезното е приятно, то е многократно по-полезно. Това е подходящият надслов за равносметката от поредното лято, в което големите ни държавни университети организираха международни летни семинари по български език и култура. Така те печелят приятели на страната и езика ни и дават възможност на чуждестранни студенти, преподаватели, преводачи и други заинтересувани да опреснят познанията си в автентична езикова среда. За съжаление войната в Украйна засегна и тази мирна и хуманна дейност.

Югозападният университет трябваше да отмени възстановения преди 5 години летен семинар, тъй като група курсисти от Украйна не можаха да дойдат, споделя проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет. Тя е убедена, че за българистиката в чужбина и за поддържането на интереса към езика, културата и историята на страната ни трябва да се полагат системни грижи и отчита някои положителни стъпки, предприети от държавата.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Софийският университет има най-дългогодишна традиция в организирането на летен семинар за чужденци. Тази година той е 59-и по ред (заради едното пропуснато поради пандемията лято). Интересът е стабилен, както и тенденцията да се събират хора с различни интереси и степен на владеене на езика. Проф. Панайот Карагьозов, дългогодишен директор на Летния семинар, ни запознава с трима от курсистите. Георгиос Папастоянидис е от Солун и има професионални и емоционални мотиви да опознае България, езика и историята ни, в която намира много общи неща с гръцката. Роман Сахаров е от Русия, но е студент в Полша и се интересува от езика на съвременните медии. Лех Церам е поляк, студент в Лодзкия университет, с българския се справя толкова добре, че не се бои да се впусне в дебрите на родния хип-хоп.

Целия разговор с проф. Карагьозов, Георгиос Папастоянидис, Роман Сахаров и Лех Церам можете да чуете в звуковия файл.

По традиция Великотърновският университет събира най-много курсисти в Международния летен семинар по български език и култура. Тази година те бяха 78 от 24 държави. Доц. Валерия Тодорова, зам.-директор на семинара, разказва как са организирани заниманията за групите с различно равнище на езика и за богатата културна програма, включваща занимания по български фолклор и посещения на интересни и красиви места. Карим Абделати е археолог от Египет, в България намира интересни обекти, но и самата ни страна му харесва много.

Разговора с  доц. Валерия Тодорова и Карим Абделати можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – СУ "Св. Кл. Охридски"


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна