Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

XII Национален събор на народното творчество

В Копривщица започва най-големият празник на българския фолклор

Възрожденското градче събира почитатели на родните традиции от цял свят

10
Снимка: Радио България

Участниците в дванадесетото издание на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица са над 6500, стана ясно на пресконференцията ден преди началото. На 5, 6 и 7 август, на шестте сцени в живописната местност Войводенец, ще се изявяват съвременни носители на фолклорната традиция от цяла България. А на специално обособени места в музеите, по площадите и улиците на възрожденския ни град над 150 занаятчии, участници в съпътстващата програма, ще показват изработените от тях красиви дантели, музикални инструменти, килими, керамика, медни предмети, накити, носии.

Това е най-голямото фолклорно събитие у нас, провежда се на всеки пет години, а началото е поставено през 1965 г. Настоящото, дванадесето поред издание, трябваше да се състои през 2020 г., но на два пъти беше отлагано заради пандемията от Covid-19. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, както и учените от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, които участват в предварителната селекция и в шестте оценяващи екипа в конкурсната част.

На среща с журналисти преди началото на форума организаторите напомниха, че от декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

"Костваше ни доста усилия, но ние всичко правим с ентусиазъм и желание, защото сме убедени, че традициите трябва да продължат – споделя за Радио България Бойка Дюлгярова, кмет на Копривщица. – На поляните на Войводенец, освен сцените, пълни с участници, ще има много занаятчии. А в съботния ден много изпълнители ще бъдат в Живия музей на откритата естрада в града, където ще представят своите песни, танци и обичаи. Вечерта, след представянето на чуждестранните състави, ще има нестинарски танци на площад "20 април".

Чуждестранните състави, които ще вземат участие на това издание са три – "Чубрица" от Нидерландия, Балкански оркестър – Брюксел (Белгия)и сборен състав с ръководител Влада Томова, който обединява изпълнители от САЩ, Италия, Гърция, Португалия, Франция, Япония и Аржентина.

Кунка Неделева, директор на музеите в Копривщица, председател на Художествената комисия на събора, отговаря и за концертите на чуждестранните състави, които са на 6 август от 20 ч. на лятната сцена пред Старото училище и на 7 август – на Войводинец. Г-жа Неделева е един от най-сърцатите радетели на традициите в своя град. Ето с какви емоции очаква началото на фестивала:

"Какво е за мен съборът в Копривщица? Това е една огнена стихия от чувства, емоции, гласове, танци и неравноделни ритми. Как да го изразя… Ще цитирам една възрастна жена, която според мен изрече истината за събора. Останала без сили и дъх по стръмната пътека към местността Войводенец на предишния събор, тя възкликна: "Ех, Копривщице, видехме те! Век (вече) можем и да умрем!" Какво повече да кажем от това. Елате, напълнете сетивата, преживейте го и почувствайте емоцията на това невероятно събитие."

Към тази емоционална покана добавяме още малко информация. Официалното откриване е със сутрешен концерт на 6 август, на който се очаква да присъстват висши държавни и политически личности. Сред изпълнителите в концерта са някои от "Живите човешки съкровища", вписани в регистъра за нематериално културно наследство – Гайдарската група от гр. Девин, Ансамбъл за изворен фолклор "Гъмза" с. Гъмзово, група "Калуш" от с. Златия, Монтанско, Селското хоро в Пернишко и др. Ще участва и Мъжката певческа група от с. Дорково, Пазарджишко.

На 7 август е заключителният концерт, когато ще чуем и видим някои от най-добрите участници, отличени от журито. Да напомним, че кадри от събора в следващите три дни можете да видите на сайта на Радио България, както и на нашата Фейсбук страница – "Радио България за българите по света".

Снимки: Венета Николова, Албена Безовска
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия