Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът е странстване, душата е с огромен потенциал

"Животът е странстване. Любовта е дом" – тази констатация прилича на афоризъм, но всъщност е последното книжно заглавие на писателката Кристина Митева.

По нейни думи изданието представлява сборник от текстове – есета, кратки разкази, стихове.

"Събрах ги, защото ми се струва, че те засягат важни теми, добре е да се насърчаваме да мислим за доброто. Особено след началото на войната в Украйна всичко стана по-наситено, по емоционално, човек има нужда от повече светлина, да се обърне към Бог, към вярата", каза тя в студиото на Радио София, където гостува заедно с 10-годишния ѝ син – Любомир, нарисувал корицата на книгата.

"Тези теми са трудни и за мен като човек. Но знам, че душата има потенциал.

Въпросът е като грешим, да осъзнаваме и да не повтаряме. Човек да се стреми да бъде по-различен, по-добър. Когато вижда последствията от това, което прави, и когато иска, макар и бавно, човек се променя", убедена е Митева.

Любчо разказа как рисува. Това е втората му корица на книга:

"Разбирам темата и на мен ми идва отвътре какво да нарисувам."

Кристина Митева призна, че като родител, се опитва да научи сина си да стане добър човек. Въпреки че някои смятат, че така съществува риск той лесно да бъде нараняван.

Имаме душа, имаме тяло. У нас има и сила, и слабост. Човек е смес от противоположности във всички аспекти. За мен човек е пресечна точка. Но точно там – в пресечната точка се раждат възможностите, подчерта писателката.

Тя продължава и своя интересен проект "Един от нас споделя".

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

Горещи теми

Войната в Украйна