Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Снимка: Rawpixel

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза. През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието. Тийнейджърите се нуждаят минимум от 7-8 часа сън. Колкото повече остаряваме, толкова повече необходимостта от сън намалява.

"Нощният сън е незаменим, тогава настъпват специфичните промени в мозъка, натрупват се хормоните, които следва да бъдат натрупани по време на сън, които са абсолютно незаменими. Нуждата от сън е физиологично важна за нашия мозък и неговото правилно функциониране“, споделя д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по проблемите на съня в "За здравето“. 

В днешното общество се наблюдава една постоянно увеличаваща се тенденция за намаляването на съня и влошаването на качеството му. Добрият сън е в основата на всичко, емоционално здраве, физическо здраве, професионален успех и бистър ум.

"Когато имаме нарушения на дневния си живот от недоспиване, това вече е диагноза. Всяко едно изследване на съня е неврологична методология. Има стандартизирани скали за измерване на сънното нарушение и доколко то тежи на дневния живот", допълва д-р Нейков. 

Пост Covid-19 синдромът има директно вреда върху нервната система. Около една пета от усложненията от коронавирус са свързани с периферна или централна нервна система. Системно нарушенията на съня са налице поради допълнителните чисто телесни изживявания, поради самия задух, поради мускулните болки, които причинява.

Едно от най-важните неща, които се препоръчват, е човек да си ляга и става по едно и също време. Това е един от първите принципи на хигиената на съня. Необходимо е физическо и умствено натоварване, както и разнообразно хранене.

Съвременните технологии  увреждат съня. Монитори с течни кристали ни гледат навсякъде, синята светлина, която излъчват, ни събужда, води до нарушение на съня. Всеки е с телефон, с таблет, с дисплей на колата си.

"Безсънието започва да тежи много бързо психологически. Особено ако сме в състояние, което го е предизвикало. Казва се, че миналият век е бил депресията, сега сме във века на тревожността. Когато си тревожен и реактивен, не ти трябва още едно нещо, на което да обръщаш внимание, което допълнително да те напряга“, казва д-р Нейков. 

Чуйте повече за ползите и спецификите на пълноценния сън от интервюто на д-р Нейко Нейков в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.