Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Глупците да не се връщат във властта

Снимка: Ани Петрова

Вероятно се сещате за прословутата картина на Йеронимус Бош „Корабът на глупците“. Персонажите, изобразени на нея, показват всичко друго, само не и признаци на здрав разум. Сетих се за тези образи, докато си мислех за основните действащи лица в доскоро управлявалата ни коалиция и по-специално за дейците на „Продължаваме промяната“. Начинът, по който тези хора се държаха, решенията, които взимаха, бяха тотално отрицание на нормалността. И дори няма значение дали са действали така от глупост или за да угодят на новия Голям брат. Пък и това няма особено значение. По-важното е, че всички ние сега ще плащаме за безумията на една партия, която ни се кълнеше, че за няколко месеца ще изкорени корупцията и ще ни направи богати и щастливи.

Първата и основна задача на служебния кабинет е да върне нормалността в управлението на страната. Това най-вече означава на важните позиции в държавата да бъдат назначавани хора с опит и професионални умения, а не както през последните седем месеца – любовници, шуренайки и балдъзи. И ако се установи, че подобни лица не разбират от работата, която им се налага да вършат, те трябва да бъдат отстранени. И, не, това не е „реваншизъм“, не е „връщане на ГЕРБ във властта“. Това е възстановяване на нормалността. За огромно съжаление през последната половин година на важни позиции в управлението бяха назначени хора некомпетентни, неспособни и нежелаещи да научат нещо ново. Да, те нямаха желание да учат, защото смятаха, че всичко си знаят. Бяха убедени, че е достатъчно да изкрещиш „Долу ГЕРБ!“ и/или „Долу Путин!“, за да станеш министър или най-малкото директор на дирекция в някое министерство. Е, наличието на снимчица от някоя харвардска морава също беше голям бонус, способен да даде така необходимия тласък в кариерното развитие.

А освен че бяха обидно некомпетентни, повечето от тези хора не спряха да лъжат по време на цялото си пребиваване във властта. Спомняте ли си онази жена, назначена на важна позиция в МС, която каза, че сме щели да получаваме четири пъти по евтин газ от руския? Чудесно изказване, стига да не беше малкото уточнение, че няма нищо общо с действителността. Ами приказката за седемте танкера, които всеки момент щели да ни залеят с природен газ, разказвана вдъхновено от вече бившия, за щастие, премиер? Оказа се, че въпросните „летящи холандци“, тоест танкери, са само три до края на годината и никой и понятие си няма нито къде ще акостират, нито как толкова желаното им съдържание ще стигне до България.

Подобни лица не бива да управляват повече България. Вярно е, че всеки народ си заслужава управниците, но аз отказвам да повярвам, че ние сме чак толкова глупави като народ и не сме в състояние да излъчим по-смислени хора да ни управляват. Пътят към връщането на нормалността в управлението задължително минава през отстраняването на онези лица, които са попаднали в него не заради качествата си, а поради някакви други причини. А особено смешно става, когато новоназначените калинки почнат да размахват разни дипломи като доказателство какви страхотни професионалисти са. Ами не са. Това, че имаш сертификат за завършен курс в някакъв чужд университет, изобщо не те прави професионалист. Защото не е важно какво и колко си учил, а дали можеш да мислиш самостоятелно. Бързото наизустяване на учебници не е качество. Младостта също не е. Това са само предпоставки, върху които можеш да надграждаш, ако, разбира се, имаш желание.

За времето, в което се упражняваха да ни управляват, фронтмените на „Продължаваме промяната“ показаха, че нямат никакво желание да научат нещо, което излиза извън любимите им шаблони. Решиха, че за да успеят, не им е нужно нищо друго, освен да надвикат колегите си отдясно в съревнованието „кой е по-по-най-русофоб“. И за нормалните българи е добре, че тези хора вече не са във властта. Защото ако бяха останали още малко в нея, като едното нищо щяха да ни вкарат във война. Те управляваха така, все едно България е воюваща страна. Това отново е лъжа. Защото България не воюва. И това трябва ясно да бъде казвано. Нито сме нападали някого, нито някой ни е нападал. Така че не бива да се държим като бесни фенове на някоя от воюващите страни. Някои от доскоро управляващите ни се държаха точно така. А това е опасно и глупаво. Няма по-ужасяваща смес от некомпетентност и войнолюбие. Да, има такива хора. Само че мястото им е в кварталната кръчма, а не в Министерския съвет. Нищо добро не ни чака, ако подобни лица отново попаднат в управлението.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна