Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Густаво Петро - първият ляв президент на Колумбия, встъпва в длъжност

Служителите по сигурността финализират подробностите за встъпването в длъжност на Густаво Петро в Богота, 7 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Густаво Петро встъпва в длъжност като първият ляв президент на Колумбия.

Петро беше избран от гласоподаватели, които се надяват, че той може да стимулира амбициозни социални и икономически реформи за намаляване на насилието и задълбочаващото се неравенство в поляризираната страна в Андите, отбелязва агенция Ройтерс.

Густаво Петро, който е бивш член на партизаните М19, трябва да положи клетва в Богота по-късно днес. Председателят на Сената Рой Барерас ще положи клетва пред него и пред около 100 хиляди души, включително испанския крал Фелипе VI, най-малко деветима президенти от латиноамерикански страни и обикновени колумбийци, поканени от Петро.

Новият вицепрезидент Франсия Маркес – екоактивист и бивша икономка, ще бъде първата афроколумбийка, която ще заеме поста.

Петро - 62-годишен бивш сенатор, заяви, че първият му приоритет ще бъде борбата с глада в страната с 50 милиона жители, където почти половината от населението живее в някаква форма на бедност.

Петро обеща безплатно държавно университетско образование и промени в здравеопазването, като изгради широка коалиция в Конгреса от леви и центристки партии, за да се приеме неговата платформа.

Новия президент, който е и бивш кмет на Богота, също така обеща да възобнови мирните преговори с бунтовниците от Националната освободителна армия и да приложи мирното споразумение от 2016-а за бивши партизани, членове на ФАРК, които го отхвърлят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна