Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш партизанин бе избран за първия ляв президент на Колумбия

| обновено на 20.06.22 в 16:51
Избраният за президент Густаво Петро (62 г.) и за вицепрезидент Франсия Маркес (40 г.), която е бивша камериерка, в Богота след балотажа, 19 юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият партизанин Густаво Петро е новият президент на Колумбия. Победата на Петро в президентския балотаж бележи сериозна политическа промяна в южноамериканската страна в още една година на ключови вотове на континента.

Густаво Петро спечели драматично прекия идеологически сблъсък с другия кандидат на балотажа - строителният предприемач Родолфо Ернандес. Според последните данни, Петро е победил  с малка за страната разлика от около 700 000 гласа.

Ернандес и сегашния президент Иван Дуке, който победи Петро на балотажа преди 4 години, признаха победата на левия кандидат. Негов вицепрезидент ще е Франсиска Маркес - самотна майка, бивша камериерка и първата жена от африкански произход на такъв пост.

62-годишният Петро идва на гребена на вълната от антиправителствени демонстрации, с обещания за намаляване на корупцията и политическото насилие, но едновременно с това и борба с неравенствата чрез безплатно  висше образование, пенсионна реформа и високи данъци за собствениците на пустеещи земеделски земи.

През 80-те той е част от вече несъществуващата лява групировка М-19 - една от многото партизански организации, воювали с властта. Сега Петро обещава да поддържа мира с най-голямата такава организация, ФАРК, както и да постигне такъв с все още активната Армия за национално освобождение.

"Този ден е исторически! Пишем новата история на Колумбия, на Латинска Америка, на Света!", заяви той.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел определи вота в Колумбия като "ясна промяна" и искане за по-справедливо общество. 

Густаво Петро ще е първият ляв президент на Колумбия, смятана за един от най-големите съюзници на Съединените щати в Южна Америка. През последната година прогресивни кандидати и партии спечелиха изборите на много места в континента.

Петро е получил 50,44 процента от гласовете срещу 47,31 процента за строителния предприемач Родолфо Ернандес. Петро е бивш кмет на столицата Богота и настоящ сенатор. Избирателната активност е била 58% - най-високата на президентски избори в Колумбия този век, посочва АФП.

"Днес е празничен ден за народа. Нека празнува първата народна победа", написа в Туитър 62-годишният Петро.

Неговият съперник призна още в неделя своето поражение.

"Пожелавам на д-р Густаво Петро да знае как да ръководи страната и да е верен на своята реторика срещу корупцията. Много благодаря на всички колумбийци, че приеха предложението ми, въпреки че загубихме", каза Ернандес (77 г.) 

Президентът Иван Дуке поздрави Густаво Петро с победата. По конституция държавният глава има право само на един 4-годишен мандат на поста.

Президентът консерватор отбеляза, че се е разбрал със своя наследник на поста от левицата да се срещнат през следващите дни, "за да започнат  хармоничен, институционален и прозрачен преход". Впоследствие Петро обеща "истинска промяна" и "правителство на промяната" за Колумбия. 

"Ние няма да предадем този електорат, който поиска на висок глас страната да се промени", подчерта той пред стотици свои привърженици в зала в Богота.

Петро обеща още на 7 август да встъпи в длъжност "правителство на живота, мира, социалната и екологичната справедливост". Колумбия ще поеме водеща роля в борбата срещу климатичните промени и опазването на Амазонската джунгла, даде да се разбере той.

Колумбия традиционно е близък съюзник на Съединените щати и има обтегнати отношения със съседна социалистическа Венецуела.

Съединените щати поздравиха Густаво Петро за победата му. В изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън се казва: "С нетърпение очакваме да работим заедно с избрания за президент (Густаво) Петро за по-нататъшното укрепване на отношенията между Съединените щати и Колумбия и за осигуряването на по-добро бъдеще на нашите страни".

Кубинският президент Мигел Диас-Канел приветства "историческата всенародна победа" на Петро, предаде ТАСС.

"За тази братска страна настъпват нови времена", изрази задоволство венецуелският президент Николас Мадуро. Той видя в "историческата победа" на бившия партизанин израз на желанието на колумбийския народ "за защита на пътя на демокрацията и мира". 

"Триумфът на Густаво Петро е исторически", каза мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той заяви, че успехът на Петро може да донесе "край на проклятието" за Колумбия, където традиционно управляващите консерватори "винаги са се отличавали с жестокост". 

Това е поредната политическа победа на левицата в Латинска Америка, подхранвана от желанието на избирателите в региона за промяна, коментира в. "Вашингтон пост". Миналата година президентските избори в Чили, Перу и Хондурас бяха спечелени от представители на левицата. Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва пък е фаворит да се върне на поста след президентските избори в най-многолюдната латиноамериканска страна през октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар

Два дни след като бе убит в Техеран, политическият лидер на палестинската терористична организация "Хамас" Исмаил Хания беше погребан в Катар.  На церемонията в джамия северно от столицата Доха присъства и Халед Мешал, сочен за вероятен наследник на ликвидирания Хания. Американският президент Джо Байдън заяви, че убийството не е помогнало за..

публикувано на 02.08.24 в 17:50

Руските войски продължават напредването си в Донбас

По последна неофициална информация руските войски продължават напредването си в Донбас и вече са на по-малко от 17 километра от ключовия град Покровск. Въпреки сведенията, че Киев е получил от западните си партньори първите изтребители Ф-16, през последните дни руската авиация е засилила съществено бомбардировките в това направление, съобщава..

публикувано на 02.08.24 в 17:41

МВР разпитва едно лице във връзка с пожара над село Сенокос

Има лице, което е разпитвано в областната дирекция на МВР Благоевград във връзка с пожара над село Сенокос, община Симитли, при който изгоряха една къща и три плевни. На брифинг областният управител на област Благоевград Георги Динев потвърди тази информация. "Нека да оставим тези версии и това разяснение на служителите на МВР. Знам, че..

публикувано на 02.08.24 в 17:20

Димитър Благоев и "Трио плюс" с джаз концерт в Кино Кабана

Композиторът и китарист Димитър Благоев ще изнесе джаз концерт с неговото "Трио плюс" в Кино Кабана. Музикалното събитие е в програмата на Софийските джаз дни.  Самият Благоев сподели, че за авторската си творба се е вдъхновил от Родопите.  "Темата за фолклорната импровизация е тема, която написах при едно мое пребиваване в Родопите..

публикувано на 02.08.24 в 16:46

Област Добрич е на едно от последните места по осигуреност с лекари и болнични легла

На едно от последните места в страната се нарежда област Добрич в края на 2023 г. по осигуреност с лекари и болнични легла, сочат данните на националната статистика. В края на 2023 г. в област Добрич функционират седем заведения за болнична помощ със 785 легла, като в сравнение с предходната година броят на заведенията остава..

публикувано на 02.08.24 в 16:32

10 години система за ранно оповестяване пази от огън "Врачански Балкан"

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан". Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. км гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 хил. лв. безвъзмездни европейски средства.  Според..

публикувано на 02.08.24 в 16:15
Костадин Костадинов

"Възраждане" няма да застане зад правителство, подкрепено от представители на ДПС

Партия "Възраждане" няма да застане зад правителство, което ще бъде подкрепено с представители на ДПС -   без значение дали ще е без Пеевски. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че страната има нужда от хомогенно правителство, дори при по-ниска избирателна активност. Това стана ясно след близо тричасов..

публикувано на 02.08.24 в 16:10