Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш партизанин бе избран за първия ляв президент на Колумбия

| обновено на 20.06.22 в 16:51
Избраният за президент Густаво Петро (62 г.) и за вицепрезидент Франсия Маркес (40 г.), която е бивша камериерка, в Богота след балотажа, 19 юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият партизанин Густаво Петро е новият президент на Колумбия. Победата на Петро в президентския балотаж бележи сериозна политическа промяна в южноамериканската страна в още една година на ключови вотове на континента.

Густаво Петро спечели драматично прекия идеологически сблъсък с другия кандидат на балотажа - строителният предприемач Родолфо Ернандес. Според последните данни, Петро е победил  с малка за страната разлика от около 700 000 гласа.

Ернандес и сегашния президент Иван Дуке, който победи Петро на балотажа преди 4 години, признаха победата на левия кандидат. Негов вицепрезидент ще е Франсиска Маркес - самотна майка, бивша камериерка и първата жена от африкански произход на такъв пост.

62-годишният Петро идва на гребена на вълната от антиправителствени демонстрации, с обещания за намаляване на корупцията и политическото насилие, но едновременно с това и борба с неравенствата чрез безплатно  висше образование, пенсионна реформа и високи данъци за собствениците на пустеещи земеделски земи.

През 80-те той е част от вече несъществуващата лява групировка М-19 - една от многото партизански организации, воювали с властта. Сега Петро обещава да поддържа мира с най-голямата такава организация, ФАРК, както и да постигне такъв с все още активната Армия за национално освобождение.

"Този ден е исторически! Пишем новата история на Колумбия, на Латинска Америка, на Света!", заяви той.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел определи вота в Колумбия като "ясна промяна" и искане за по-справедливо общество. 

Густаво Петро ще е първият ляв президент на Колумбия, смятана за един от най-големите съюзници на Съединените щати в Южна Америка. През последната година прогресивни кандидати и партии спечелиха изборите на много места в континента.

Петро е получил 50,44 процента от гласовете срещу 47,31 процента за строителния предприемач Родолфо Ернандес. Петро е бивш кмет на столицата Богота и настоящ сенатор. Избирателната активност е била 58% - най-високата на президентски избори в Колумбия този век, посочва АФП.

"Днес е празничен ден за народа. Нека празнува първата народна победа", написа в Туитър 62-годишният Петро.

Неговият съперник призна още в неделя своето поражение.

"Пожелавам на д-р Густаво Петро да знае как да ръководи страната и да е верен на своята реторика срещу корупцията. Много благодаря на всички колумбийци, че приеха предложението ми, въпреки че загубихме", каза Ернандес (77 г.) 

Президентът Иван Дуке поздрави Густаво Петро с победата. По конституция държавният глава има право само на един 4-годишен мандат на поста.

Президентът консерватор отбеляза, че се е разбрал със своя наследник на поста от левицата да се срещнат през следващите дни, "за да започнат  хармоничен, институционален и прозрачен преход". Впоследствие Петро обеща "истинска промяна" и "правителство на промяната" за Колумбия. 

"Ние няма да предадем този електорат, който поиска на висок глас страната да се промени", подчерта той пред стотици свои привърженици в зала в Богота.

Петро обеща още на 7 август да встъпи в длъжност "правителство на живота, мира, социалната и екологичната справедливост". Колумбия ще поеме водеща роля в борбата срещу климатичните промени и опазването на Амазонската джунгла, даде да се разбере той.

Колумбия традиционно е близък съюзник на Съединените щати и има обтегнати отношения със съседна социалистическа Венецуела.

Съединените щати поздравиха Густаво Петро за победата му. В изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън се казва: "С нетърпение очакваме да работим заедно с избрания за президент (Густаво) Петро за по-нататъшното укрепване на отношенията между Съединените щати и Колумбия и за осигуряването на по-добро бъдеще на нашите страни".

Кубинският президент Мигел Диас-Канел приветства "историческата всенародна победа" на Петро, предаде ТАСС.

"За тази братска страна настъпват нови времена", изрази задоволство венецуелският президент Николас Мадуро. Той видя в "историческата победа" на бившия партизанин израз на желанието на колумбийския народ "за защита на пътя на демокрацията и мира". 

"Триумфът на Густаво Петро е исторически", каза мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той заяви, че успехът на Петро може да донесе "край на проклятието" за Колумбия, където традиционно управляващите консерватори "винаги са се отличавали с жестокост". 

Това е поредната политическа победа на левицата в Латинска Америка, подхранвана от желанието на избирателите в региона за промяна, коментира в. "Вашингтон пост". Миналата година президентските избори в Чили, Перу и Хондурас бяха спечелени от представители на левицата. Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва пък е фаворит да се върне на поста след президентските избори в най-многолюдната латиноамериканска страна през октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галя Кондева: Има достатъчно ваксини срещу коклюш за децата от 2 месеца до 2 години в склада на МЗ

Има достатъчно ваксини срещу коклюш  за  децата  от  2 месеца до 2 години в  склада  на Министерство на здравеопазването, заяви по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия министърът на здравеопазването Галя Кондева.  314  са  случаите  на  коклюш  у нас от началото на годината, като н ай-много заболели - 214..

публикувано на 23.04.24 в 18:25
Старши комисар Пламен Иванов (вдясно)

Старши комисар Пламен Иванов оглави ОД на МВР в Габрово

Областната дирекция на МВР в Габрово ще бъде оглавявана от нов директор - старши комисар Пламен Иванов. Днес той е бил представен на състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Старши комисар Пламен Иванов е в системата на МВР от 1987 г., като последно изпълнява длъжността началник на Районното управление в..

публикувано на 23.04.24 в 18:21

ЕП одобри нови бюджетни правила

Европейският парламент одобри нови бюджетни правила за страните членки, насочени към стимулиране на инвестициите, но при запазване на контрола върху разходите. Промените бяха приети въпреки критиките от страна на левицата. След две години на преговори мнозинството в ЕП подкрепи реформата на Пакта за стабилност и растеж, който определя правилата за..

публикувано на 23.04.24 в 18:21

Русия се закани да засили още повече ракетните удари срещу Украйна

Часове след като за пореден път бомбардира Одеса и други украински градове, Русия се закани да засили още повече ракетните удари в отговор на очакваните мащабни доставки на оръжие за Украйна от Великобритания и САЩ. В очакване на нови руски офанзиви от североизток украинските власти на свой ред предприемат решителни стъпки за попълване на армията. "Ще..

публикувано на 23.04.24 в 18:16
Доналд Тръмп в съда в Ню Йорк

Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели

С разглеждане на нападките на Доналд Тръмп в социалните мрежи по отношение на свидетели по криминалния процес срещу него ще започне поредното заседание на съда в Ню Йорк. Започнаха встъпителните изявления по наказателното дело срещу Тръмп Съдът трябва да прецени дали Тръмп трябва да бъде обвинен в неуважение заради поредица от публикации..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Израел ликвидира двама бойци на "Хизбула", продължава атаките в Газа

Израел нанесе удари в северната част на Ивицата Газа, след като оттам са били изстреляни ракети. Атакувани са и обекти на шиитска групировка "Хизбула" в Ливан. Израелските сили са подложили на интензивен обстрел райони източно от Бейт Ханун и Джабалия. Съобщава се за поразена джамия в Бейт Лахия. Пострадали са и хора, очакващи хуманитарни..

публикувано на 23.04.24 в 17:59
Николай Костов

Николай Костов: Другата седмица очакваме в аптечната мрежа отново да има ваксини за коклюш

"В аптечната мрежа няма тестове за коклюш. Заболяването се установява в лаборатория". Това обясни пред БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България. Имаме ваксина, която е предназначена за деца над 4-годишна възраст, каза той в предаването "Нещо повече". "Реимунизация би трябвало да се..

публикувано на 23.04.24 в 17:50