Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътните строители искат МС да приеме методиката за индексация на цените на строителните дейности

Стефан Чайков
Снимка: Мария Филева

На днешната среща със служебния министър на регионалното развитие архитект Иван Шишков представителите на пътните строители ще настояват спешно да се приеме методиката за индексация на цените на строителните дейности.

Това каза за БНР uпредседателят на браншовата камара "Пътища" инж. Стефан Чайков. Предишното Народно събрание е приело измененията в ЗОП и методиката е минала вече на обществено обсъждане, подчерта той.

„Въпрос на спешна задача е регионалният министър да я внесе в МС, да се приеме, за да може да се спешно да се предотврати поне загубата на европейски средства, поради факта, че не е възможно да се продължава извършването на строителни дейности на цените, при които са сключвани някои от договорите още преди 2 години“.

Пътните строители няма да подписват нови договори с държавата, категоричен бе Чайков в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

"Преди да се подписват допълнителни споразумения за удължаване на сега действащите договори след 30 септември, ще искаме да ни бъде разплатено всичко, което е изпълнено до този момент".

"Абсолютно сигурно" е, че пътищата няма бъдат поддържани през зимата, ако дейностите към пътните строители не бъдат разплатени. Резерви в бюджета за това има, категоричен е Чайков.

От асоциацията не готвят нови протести на този етап, но са категорични:

"Около 720 милиона са средствата, които са за извършени дейности, някой включително и през 2020 година".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна