Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Христо Хинков за психиатричната стигма и реакцията на обществото

Проф. Христо Хинков
Снимка: БГНЕС

Какви демони измъчват съвременния човек и "отключват" страхове, неврози, отчаяние? Психоанализа на хората от вчера и от днес, защо станахме агресивни, яростни, гневни? Има ли терапия за промяната в мисленето и в ценностната ни система?

Психичното здраве на българина се влошава и реакцията от страна на държавата, на обществото, на институциите понякога е твърде бавна. Самата дума "обсебен" означава, че някой те изважда от твоята автономност, твоята идентичност и те вкарва в себе си. Това каза в предаването "За здравето" проф. д-р Христо Хинков,  дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи. 

"В Центъра по обществено здраве има дирекция "Психичното здраве и зависимости", която е доста сериозна част от центъра и върши доста работа. Тази дирекция има лъкатушещ път. И то защото Националният център по наркомании се сля с Центъра по обществено здраве и анализи. В България няма друга институция на държавно ниво, която да организира, координира, анализира, изучава проблемите на общественото психично здраве“, допълва проф. Хинков. 

Болните с тежки психични разстройства не трябва да се изолират от обществото, не бива към тях да се подхожда различно от останалите пациенти в медицината. Психиатрията е медицинска дисциплина като всички останали.

"Организацията на психиатричната помощ е много неравномерно разпределена в страната. Психиатърът трудно може да работи и да практикува в едно малко отдалечено градче. За да се повиши достъпът до психиатрична помощ, в този процес трябва да бъдат включени и личните лекари", посочва проф. Хинков.

Здравната система в България така, както е замислена и все още функционира, макар с много по-малки възможности поради лошото финансиране, е изградена на вътрешни взаимовръзки. И когато се разкъсат тези взаимовръзки, системата започва да се разпада, твърди психиатърът.

"Свестните у нас считаме за луди", споделя проф. Хинков и допълва, че политическата шизофрения е едно голямо лицемерие, водещо до абсурд. Истинската шизофрения разцепва личността и там няма лицемерие, там има страдание. 

Според проф. Хинков "четенето на всякакъв вид литература от поезия до философия, всичко това отвлича вниманието от ежедневието и проблемите и те вкарва в един друг свят. Четенето е изключително важен изход от невротичната обстановка. Ако можеш да четеш постоянно, това ще те запази по-дълго време здрав психически“.

Ако човек е психично болен, той е подложен неправилно на изолация, на стигматизация и  дискриминация. Това не бива да се прави. "Психиатричната стигма е една реакция на обществото срещу непознати явления, които могат да застрашат неговия интегритет. Такова явление е лудостта. Един човек в манийна фаза може да тръгне гол по улицата. Той нарушава базисни конвенции на обществото и бива стигмагизиран", твърди проф. Хинков.

Целия разговор с проф. д-р Христо Хинков можете да чуете в звуковия файл.

Проф. д-р Христо Хинков завършва медицина в София през 1980 г. Има специалност психиатрия. Специализирал е в Япония, САЩ, Холандия и Белгия. Бил е началник на отдел "Проекти" в Министерството на здравеопазването и зам.-директор на Здравната каса през 1999-2001 г. Ръководил е отдел "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), а от декември 2014 г. е негов директор. 
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.